KATALONCI IMAJU JOŠ TRI DANA DA SE ODLUČE Madrid dao Puigdemontu novi rok da se izjasni o nezavisnosti

Carles Puigdemont
 Albert Gea / REUTERS

- Potpredsjednica španjolske vlade izrazila je u ponedjeljak razočaranje što katalonski predsjednik Carles Puigdemont nije jasno rekao je li proglasio nezavisnost Katalonije, te mu je do četvrtka dala novi rok da to učini.

"S obzirom da je izbjegao odgovoriti na snagu stupa drugi rok. Treba povući tu deklaraciju (o nezavisnosti) ili reći da je ne mora povući jer ju nije niti donio", rekla je Soraya Saenz de Santamaria na novinskoj konferenciji u Madridu povodom Puigdemontovog odgovora.

Španjolska vlada je prošli tjedan dala Puigdemontu rok do 10 sati u ponedjeljak da kaže da li je proglasio nezavisnost. Španjolska potpredsjednica vlade optužila ga je u ponedjeljak da je popustio pritisku "radikalnih" partnera svoje vlade, misleći u prvom redu na antikapitalističku stranku CUP koja je zatražila proglašenje samostalne katalonske republike. To je rekao i španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis u obraćanju novinarima ispred zgrade vlade.

Drugi rok kojeg je vlada u Madridu dala Puigdemontu istječe u četvrtak u 10 sati ujutro, a ne odgovori li vlada namjerava primijeniti članak 155. španjolskog ustava koji joj omogućuje prisilno stavljanje pod kontrolu katalonske vlade.

"Vlada se nada da će tijekom preostalih sati do tog drugog roka gospodin Puigdemont jasno odgovoriti svim stanovnicima", rekla je Soraya Saenz de Santamaria. Španjolska vlada je odbila ponudu za dijalogom koju je ranije jutros u svom pismu iznio Puigdemont.

"Ne izgleda vjerodostojno poziv za dijalogom u ime Katalonije kada vi odbijate razgovarati s jednim važnim dijelom tog društva preko zakonskih predstavnika", naveo je Rajoy u svom pismu odgovorivši Puigdemontu.

"Podsjećam vas da još uvijek imate vremena odgovoriti jasno i jednostavno na upit kojeg sam vam poslao prošlu srijedu", napisao je Rajoy u pismo koje završava riječima: "U suprotnom slučaju, Vi ćete biti jedini odgovoran za primjenu ustava".

Puigdemont je ranije u ponedjeljak u pismu Rajoyu rekao da "katalonska težnja ka neovisnosti treba bi biti predmet pregovora sljedeća dva mjeseca". "Sljedeća dva mjeseca, naš je glavni cilj pozvati Vas na dijalog" i omogućiti "međunarodnim, španjolskim i katalonskim" pregovaračima da "otvore put pregovorima", napisao je.

U svojemu pismu Puigdemont se nije jasno očitovao je li njegova regija formalno proglasila neovisnost o Španjolskoj no naveo je da katalonski parlament ima "demokratski mandat" da to učini nakon spornog referenduma održanoga 1. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 13:06