NOVA DRŽAVA?

Katalonija najavila referendum o odcjepljenju

U španjolskoj pokrajini Kataloniji najavili su referendum o osamostaljenju, ali centralna vlast u Madridu promptno je odbacila takvu ideju smatrajući je protuustavnom

MADRID - Separatističke stranke iz Katalonije najavile su referendum o odcjepljenju od Španjolske za 9. studenog 2014. i u četvrtak objavile referendumsko pitanje, ali španjolska im vlada poručuje da taj film neće gledati.

Katalonska regionalna vlada predvođena Arturom Masom objavila je da će građani glasati o dva pitanja: “Želite li da Katalonija bude država?” i “Želite li da ta država bude neovisna?”

U toj bogatoj industrijskoj regiji na sjeverozapadu Španjolske koja nosi petinu španjolske ekonomije, pozivi na neovisnost sve su glasniji, a obnovili su ih recesija i žestoko rezanje javne potrošnje.

Mas tvrdi da je legalni referendum moguć, ali španjolski ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardon odmah je poručio da je referendum protuustavan jer španjolski ustav ne dopušta bilo kojoj regiji da organizira referendum o nacionalnom suverenitetu.

Relativno mekano pitanje “Želite li da Katalonija bude država?” namjerno je tako sročeno da zadovolji one koji traže veću neovisnost od Madrida, a da istovremeno ne obvezuje na potpuno odvajanje od Španjolske. Pokretači referenduma vjeruju da će tako moći računati na potencijalno najveći broj glasova.

Katalonska vlada o referendumu razgovara od prošle godine i prema anketi Metroscopie objavljenoj u El Paisu trenutno 46 posto Katalonaca podržava odcjepljenje, a 42 posto želi ostati u Španjolskoj.

Narodna stranka premijera Mariana Rajoya i Socijalisti kao najjača oporbena stranka odbacili su katalonsku separatističku retoriku. Obje su te stranke izgubile podršku u Kataloniji gdje živi 15 posto španjolskih birača. Većina Španjolaca, pritom, protivi se osamostaljenju Katalonije. Katalonce ohrabruju slične tendencije u Europi, Škoti 18. rujna 2014. izlaze na referendum o osamostaljenju.

Katalonija već ima visoki stupanj neovisnosti, ali zbog snažnih povijesnih i kulturnih korijena, vlastitog jezika i vječnih sporova s centralnom vlasti u Madridu, želi veće ovlasti u određivanju poreza i javne potrošnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:10