REFERENDUM

Katalonija zatražila neovisnost

Pro-independence people hold a Catalan independence flag during a meeting organised by the Catalonia National Assembly (ANC) and the Omnium Cultural civil society association after a symbolic vote on independence for Catalonia from Spain at a polling station in Barcelona on November 9, 2014. One of Spain's biggest and richest regions, Catalonia defied Madrid today and proceeded with a symbolic vote on whether it should break away as an independent state. AFP PHOTO/ JOSEP LAGO
 JOSEP LAGO/AFP

ZAGREB - Na katalonskom neobvezujućem izjašnjavanju o neovisnosti više od 80 posto izašlih glasovalo je za odcjepljenje od Španjolske, a još se 10 posto složilo da Katalonija treba biti samostalna, iako još uvijek povezana sa Španjolskom, pokazuju prvi preliminarni rezultati objavljeni u ponedjeljak rano ujutro.

Katalonska potpredsjednica Joana Ortega izjavila je da je u glasovanju sudjelovalo 2.25 milijuna birača, od kojih je 80.1 posto za potpunu neovisnost, 10.1 posto za samostalnu Kataloniju povezanu sa Španjolskom, dok se tek 4.6 posto protivi bilo kakvom obliku neovisnosti, javlja Dpa.

Pravo glasa imalo je oko 5,5 milijuna ljudi, a moglo se izjasniti na 1300 mjesta diljem regije od 7.6 milijuna stanovnika.

Madrid je izjašnjavanje, čiji se konačni rezultati očekuju kasnije u ponedjeljak, nazvao "bezvrijednim", iako su tijekom dana mnogi birači čekali u redovima kako bi izrazili svoj stav.

Agencije navode da još nije poznato koji će biti značaj izjašnjavanja, no podsjećaju na nadavne odluke Ustavnog suda koji je naredio odgodu referenduma, za koji vlada u Madridu tvrdi da ga jedino ona može sazvati.

Nagađa se i da bi se katalonski vođa Arturo Mas mogao naći na udaru sudskih vlasti zbog "građanskog neposluha", jer je katalonski glavni tužitelj na zahtjev Madrida pokrenuo istragu o tome predstavlja li korištenje škola i javnih prostora u svrhu održavanja izjašnjavanja kršenje odluke Ustavnog suda.

Mas se, međutim, nije dao smesti već je Katalonce pozvao da se odazovu glasovanju u što većem broju. Zahtjevi za suverenost Katalonije u posljednjih pet godina su sve snažniji, no španjolski premijer Mariano Rajoy poručuje da izjašnjavanje neće imati nikakvog učinka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2022 02:21