SUDJELOVALA U REFERENDUMU

Katalonska eurozastupnica puštena na uvjetnu slobodu: ‘Sistematski se krše prava Katalonaca!‘

Poručila je kako se vratila da bi “ukazala na sistematsko kršenje prava Katalonaca”

Clara Ponsati 

 Josep Lago/Afp

Katalonska eurozastupnica Clara Ponsati (66), uhićena u utorak u Barceloni pod optužbom za sudjelovanje u organiziranju nedopuštenog referenduma o neovisnosti Katalonije 2017. godine, puštena je na uvjetnu slobodu.

Ponsati, bivša članica katalonske vlade zadužena za obrazovanje, u utorak se nakon pet godina izbivanja vratila u Španjolsku, ušavši automobilom iz susjedne Francuske.

Katalonska policija privela ju je u centru Barcelone temeljem uhidbenog naloga raspisanog s Vrhovnog suda u Madridu.

Prethodno je održala konferenciju za medije s koje je poručila kako se vratila da bi “ukazala na sistematsko kršenje prava Katalonaca”.

Ponsati, profesorica ekonomije, napustila je Kataloniju nakon referenduma o neovisnosti 2017 . koji je bio zabranio španjolski Ustavni sud.

Predavala je zatim na sveučilištu u Škotskoj, a od 2020. je zastupnica u Europskom parlamentu.

Istražni sudac u Barceloni ju je u utorak navečer pustio na uvjetnu slobodu, nekoliko sati nakon sto je uhićena te joj naložio da 24.travnja dođe na Vrhovni sud u Madridu gdje je optužena za neposluh.

Kao bivšoj članici katalonske vlada stavlja joj se na teret da se oglušila na presudu Ustavnog suda koji je bio zabranio održavanje referenduma u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:53