KONKRETAN PRIJEDLOG

Katalonski predsjednik predložio novi referendum o neovisnosti, vlada u Madridu odmah reagirala

Aragones je rekao da bi se takav referendum mogao održati na temelju članka 92. ustava

Pere Aragones

 Albert Llop/Nurphoto Via Afp

Katalonska vlada iznijela je u utorak konkretan prijedlog za novi referendum neovisnosti od Španjolske, na što je odmah negativno reagirala središnja vlada u Madridu.

"Glasanje je moguće, samo je pitanje političke volje", rekao je regionalni predsjednik Pere Aragones u utorak u Barceloni.

Glasačima bi se postavilo jasno pitanje "Želite li da Katalonija postane neovisna država?" na koje bi se moglo odgovoriti samo s "da" ili "ne", rekao je.

Aragones je rekao da bi se takav referendum mogao održati na temelju članka 92. ustava koji dopušta da se na referendumu glasa o "političkim odlukama od posebne važnosti".

Referendum raspisuje kralj Filip VI. na prijedlog španjolskog premijera, nakon prethodnog odobrenja parlamenta.

No prijedlog su odmah odbili članovi središnje vlade u Madridu. Ministar pravosuđa Felix Bolaños rekao je da je "apsolutno protiv toga".

Vladina glasnogovornica Pilar Alegria sugerirala je da se Aragonesov prijedlog svodi na politički performans uoči parlamentarnih izbora u Kataloniji 12. svibnja.

Premijer Pedro Sanchez pristao je na amnestiju za umiješane u neuspjele napore za neovisnost Katalonije 2017. kako bi osigurao svoj reizbor prošle jeseni.

Međutim, on i dalje isključuje referendum o neovisnosti.

Aragones je rekao da je Sanchez dugo odbacivao i amnestiju, ali se ipak predomislio. Sanchezova manjinska vlada ovisi o glasovima Katalonaca u parlamentu.

I druge katalonske stranke uz Aragonesovu Katalonsku republikansku ljevicu (ERC) zalažu se za odvajanje te regije od Španjolske.

To se odnosi i na Junts Carlesa Puigdemonta koji se nalazi u egzilu u Belgiji od 2017.

Ovaj 61-godišnjak nedavno je najavio da će biti glavni kandidat stranke Junts na regionalnim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 09:23