KRIZA

Katar želi novi regionalni savez u Zaljevu

šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Thani, katarski ministar vanjskih poslova
 REUTERS

Katar je u subotu pozvao na uspostavu novog regionalnog saveza koji bi zamijenio Vijeće za suradnju u Zaljevu (GCC), koje nije uspjelo riješiti krizu između Katara i njegovih susjeda.

Katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Thani rekao je da je bojkot Katara koji provode Saudijska Arabija i njezini saveznici već više od 18 mjeseci nepovratno naštetio Vijeću za suradnju u Zaljevu, osnovanom 1981., koje je, po njegovu mišljenju, "bez stvarne vlasti".

Taj politički i gospodarski savez obuhvaća Saudijsku Arabiju, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvajt, Katar i Oman. Njime dominira Rijad i zamišljen je kao protuteža Iranu.

- Ova kriza je potkopala regionalni savez - rekao je ministar na dvodnevnoj konferenciji Doha Forum.

- Prema tome, postojeći savez treba biti restrukturiran kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost u regiji u budućnosti - dodao je.

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, nije sudjelovao na zadnjem godišnjem summitu Vijeća za suradnju u Zaljevu u Rijadu iako je bio službeno pozvan. Ministar je ponovio kako su razlozi za bojkot Katara utemeljeni na lažima.

- Sve to temelji se na lažima i zločinima. Sve to učinjeno je radi propagande i buđenja straha među ljudima - izjavio je.

Rijad optužuje Katar da podržava radikalne islamističke skupine i da je sklon Iranu, a ne zemljama u regiji. Katar dijeli s Iranom golemo podmorsko plinsko polje.

Blokada Katara traje od lipnja 2017. i nema naznaka popuštanja. Osim diplomatskih veza, prekinuti su i kompletni gospodarski te trgovinski odnosi. Katar je zbog toga u siječnju napustio OPEC, kojim dominira Saudijska Arabija.

Katarski emir pozvao je, otvarajući forum, zemlje u Zaljevu da poštuju katarsku neovisnost ako žele okončati krizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2021 15:23