APEL

Katarski ministar kaže da je njegova zemlja pozvala talibane da poštuju ženska prava

‘Dali smo im mnogo primjera muslimanskih zemalja, uključujući Katar, gdje žene u potpunosti uživaju svoja prava‘
Ilustracija
 Aamir Qureshi/AFP

Katarski ministar vanjskih poslova rekao je u ponedjeljak da je njegova zemlja pozvala nove talibanske vlasti u Afganistanu da poštuju ženska prava kao i da je još prerano za razmatranje priznanja njihove vlade.

Šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani govorio je na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yvesom Le Drianom u Dohi. Le Drian je rekao da su deseci francuskih državljana još uvijek u Afganistanu, a Pariz radi s Katarom na njihovoj evakuaciji.

"Uvijek smo pozivali talibane i vladu, jučer smo to ponovili, da se dobrobiti afganistanskog naroda moraju zaštititi, uključujući prava žena i njihovu ulogu u razvoju Afganistana", rekao je šeik Mohamed.

"Dali smo im mnogo primjera muslimanskih zemalja, uključujući Katar, državu s islamskim sustavom, gdje žene u potpunosti uživaju svoja prava", dodao je.

Tijekom svoje prijašnje vladavine od 1996. do 2001. godine, talibani su strogo ograničavali prava žena, uključujući i zabranu njihova obrazovanja i rada, a postoji strah da bi to mogli ponoviti nakon povratka na vlast prošlog mjeseca, nakon kraha vlade koju podržava Zapad i povlačenja stranih snaga.

Katar, apsolutna monarhija u kojoj su političke stranke zabranjene, i sam je bio predmet kritike Human Rights Watcha i drugih zbog položaja žena u zemlji. Iako u toj zaljevskoj državi imaju relativnu slobodu, žene su još uvijek pod sustavom skrbništva koji ih sprječava u donošenju neovisnih odluka o osnovnim pravima, kao što su brak, putovanja ili pristup reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti bez odobrenja muškog skrbnika.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila je u ponedjeljak da talibani nisu ispunili obećanja o davanju prava ženama što uključuje zapovijed da žene moraju ostati kod kuće, a tinejdžerke se ne mogu školovati.

Šeik Mohamed sastao se u nedjelju u Kabulu s premijerom talibanske vlade i drugim visokim dužnosnicima.

Katarski i francuski ministar rekli su da međunarodna zajednica čeka da islamistička skupina ispuni svoja obećanja te da je prerano za raspravu o priznanju nove vlade u Kabulu.

Katar ima značajan utjecaj na talibane i odigrao je ključnu ulogu u zračnom mostu organiziranom nakon što su talibani osvojili vlast u Afganistanu polovicom kolovoza. Osim što je organizirao evakuaciju svojih građana, pomogao je i u prijevozu drugih stranih državljana i Afganistanaca koji su pomagali zapadnim zemljama.

Le Drian je rekao da Francuska očekuje sveobuhvatniju vladu u Afganistanu, ali da je talibani nisu uspjeli stvoriti.

Islamistička skupina objavila je prošli tjedan imena članova svoje vlade, koja je sastavljena od njihovih najviših čelnika, a isključene su druge afganistanske stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:26