ŽELI MIR U REGIJI

Katarski šef diplomacije: ‘Talibani se moraju uključiti u borbu protiv terorizma‘

Katar je bio posrednik u mirovnom procesu između afganistanske vlade i talibana prije nego su preuzeli vlast
Mohammed bin Abdulrahman al-Thani
 Karim Jaafar/AFP

Katar je u utorak tražio od talibana da se uključe u borbu protiv "terorizma" i da formiraju "uključivu" vladu nakon povlačenja Amerikanaca iz Afganistana koje otvara razdoblje velike nesigurnosti nakon 20 godina rata.

"Naglasili smo važnost suradnje u borbi protiv terorizma. Nema sumnje da Afganistan proživljava kritično razdoblje i naglasili smo važnost suradnje talibana i poštivanje njihovih obveza u tom području", izjavio je u Dohi katarski ministar vanjskih poslova Mohamed bin Abdulhmane Al-Thani na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kolegom Heikom Maasom.

Katar je bio posrednik u mirovnom procesu između afganistanske vlade i talibana prije nego je islamistički pokret 15. kolovoza preuzeo vlast.

"Oduvijek nam je zadatak traženje da se formira uključiva vlada koja se sastoji od svih stranaka i ne isključuje niti jednu", rekao je katarski ministar.

"Tijekom razgovora s talibanima, nije bilo ni pozitivnog, ni negativnog odgovora. Katar će nastaviti otvarati kanale komunikacija sa svim strankama u Afganistanu i nadamo se postizanju nacionalnog konsenzusa", dodao je Al-Thani.

Dvadeset godina nakon što su ih Sjedinjene Države potjerale s vlasti, talibani ponovo kontroliraju većinu afganistanskog teritorija. U utorak su slavili pobjedu nad najvećom svjetskom vojnom silom.

Paljbom vatrenog oružja u Kabulu pozdravljena je objava konačnog povlačenja američke vojske, koje talibani smatraju "povijesnim" uspjehom.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je ocijenio da "apsolutno ne postoji alternativa razgovorima s talibanima. Ne razmatramo pitanja formalnog priznavanja novog afganistanskog režima, već želimo riješiti postojeće probleme", dodao je Maas i spomenuo afganistanski narod, njemačke državljane koji su još u zemlji i Afganistance koju su radili za njemačke organizacije.

"Ne možemo si dozvoliti nestabilnost u Afganistanu koja bi potaknula terorizam i imala negativan utjecaj na susjedne zemlje". Mass je dodao da je Njemačka spremna pružiti humanitarnu pomoć Afganistanu kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa tijekom zime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:28