ZEBNJE RASTU

Katastrofa na pomolu: Veliki američki LNG terminal zatvoren zbog eksplozije, plin će kasniti u Europu

Eksplozija u pogonu koji čini otprilike petinu američkih kapaciteta za preradu LNG izazvala je uzbunu među kupcima

Ilustrativna fotografija

 Artinun Prekmoung/Panthermedia/Profimedia/Artinun Prekmoung/Panthermedia/Profimedia

Veliki američki proizvođač ukapljenog prirodnog plina Freeport LNG bit će prisiljen odgoditi isporuke plina za najmanje tri tjedna zbog eksplozije u pogonu na obali Meksičkog zaljeva, najavljujući nove probleme za kupce u Europi.

Eksplozija u pogonu koji čini otprilike petinu američkih kapaciteta za preradu LNG izazvala je uzbunu među kupcima koji ionako teško dolaze do plina zbog smanjene opskrbe iz Rusije i opetovanog jačanja potražnje u Aziji.

Tvornica je inače većinu plina slala u Japan i Koreju, ali njezino zatvaranje utjecat će i na Europu koja je višim cijenama zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji 'preotela' pošiljke namijenjene Aziji.

Freeport je tako proteklih mjeseci oko 70 posto pošiljki mjesečno otpremao u Europsku uniju i Veliku Britaniju. Najveće su uvoznice njegovog ukapljenog plina u ovoj godini bile Francuska, Britanija, Turska i Nizozemska, rekli su izvori iz industrije.

Trotjedno zatvaranje značit će gubitak 13 do 15 pošiljki, a Europa bi ga trebala uspješno nadoknaditi zalihama. No, opasnost prijeti ako pogon bude dulje zatvoren, rekli su analitičari.

"Prekid (isporuka) na najmanje tri tjedna znači gubitak oko 940.000 tona LNG-a. Ako prosječna pošiljka iznosi oko 70.000 tona, to bi predstavljalo oko 13 pošiljki", rekao je analitičar u ICIS-u Alex Froley.

Zatvaranje pogona u SAD-u vremenski se poklopilo s održavanjem cjevovoda Nord Stream 1 kojim ruski plin stiže u Europu i s mjerama održavanja u Norveškoj, ali tržište bi moglo prebroditi taj problem potencijalnim povlačenjem plina iz skladišta, rekao je izvor upoznat s tržištem.

„Ako prekid potraje mjesecima, a ne tjednima, ukupni gubitak mogao bi biti puno veći, a solidnija situacija sa zalihama u Europi više ne bi bila tako umirujuća", rekao je generalni direktor tvrtke Capra Energy Tamir Druz.

"U tom slučaju cijene LNG-a u Europi ponovo bi po našim procjenama bile osjetno više nego u Aziji", dodao je Druz.

Strah da će gubitak američkih pošiljki izazvati nove probleme na tržištu koje već muku muči sa smanjenom opskrbom iz Rusije podigao je u četvrtak ujutro cijene plina u Europi i do 20 posto, ali situacija se do zatvaranja stabilizirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 21:17