UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Katastrofa na pomolu zbog curenja tajnih dokumenata: ‘Jeste primijetili ovo?! Utjecat će na protuofenzivu...‘

Ključne događaje u ratu u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu

Navodno tajni dokument NATO-a i Pentagona koji je procurio na društvenim mrežama

 /Twitter Screenshot

Ključni događaji:

- Ubijena tri policajca u ruskoj regiji Ingušetija

- Ukrajinska vojska: ‘Bahmut se još uvijek drži‘

- Procurili tajni ratni dokumenti SAD-a i NATO-a vezano uz Ukrajinu

- Ukrajina: Curenje dokumenata je ruska operacija dezinformiranja


Bivši obavještajac i sigurnosni stručnjak: Povjerljivi dokumenti mogli bi utjecati na ukrajinsku ofenzivu

Prema tvrdnja jednog bivšeg visokopozicioniranog vojnog obavještajca i sigurnosnog dužnosnika, dokument Sjevernoatlantskog saveza koji se pojavio na internetu mogao bi utjecati na najavljivanu i očekivanu ukrajinsku proljetnu ofenzivu.

Istražit će se kako je procurio taj navodno tajni dokument u kojim stoji da postoje planovi da se ukrajinske snage prije ofenzive kadrovski pojačaju.

Philip Ingram rekao je da je dokument ažuriran 1. ožujka 2023. godine, odnosno 370. dana rata u Ukrajini.

The New York Times je prvi pisao o njegovom curenju, a vojni su mu analitičari rekli da se čini da je modificiran.

"Vidio sam dvije verzije dokumenta, a promjene se tiču procjene broja stradalih ruskih vojnika", rekao je Ingram. "U modificiranoj verziji piše da ih je tijekom invazije poginulo 17.500. U originalu, ako je autentičan, stoji da je broj stradalih znatno veći. Britanski obavještajci procjenjuju da u ratu poginulo između 40 i 60 tisuća Rusa, a Ukrajinci tvrde da je Rusija izgubila 170 tisuća vojnika. U svakom slučaju, puno je dezinformacija u opticaju. Dokument je objavljen i na ruskim i ukrajinskim kanalima, što je interesantno", dodao je Ingram.

Ingram je rekao da bi dokumenti do određene mjere mogli utjecati na ukrajinsku proljetnu ofenzivu. "U dokumentu se spominju vrijeme i mjesto ofenzive", rekao je Ingram te dodao da bi Rusi na temelju njega mogli zaključiti gdje će ih Ukrajinci napasti. "Naravno, moguće je da se radi o dezinformacijama. To moramo imati na umu", dodao je Ingram.

Ukrajinci se trenutno fokusiraju na područje istočno od Bahmuta, a Ingram kaže da je moguće da se pripremaju zauzeti nešto teritorija na jugu.


Ukrajina: Curenje dokumenata je ruska operacija dezinformiranja

Curenje povjerljivih dokumenata s pojedinostima o planovima SAD-a i NATO-a za pomoć Kijevu izgleda kao ruska operacija dezinformiranja kako bi se stvorile sumnje o planiranoj ukrajinskoj protuofenzivi, rekao je u petak ukrajinski dužnosnik.

Mihajlo Podoljak rekao je Reutersu da dokumenti o kojima je izvijestio New York Times sadrže "vrlo veliku količinu izmišljenih informacija".

"Ovo su samo standardni elementi operativnih igara ruskih obavještajaca. I ništa više", rekao je Podoljak u pisanoj izjavi.

New York Times objavio je u četvrtak da Pentagon istražuje kako su dokumenti s detaljnim opisom planova jačanja ukrajinske vojske za planiranu ofenzivu procurili ovaj tjedan na društvenim mrežama.

"Rusija traži sve načine da povrati inicijativu", rekao je Podoljak. "Pokušava utjecati na scenarije za ukrajinske protuofenzivne planove. Uvesti sumnje, kompromitirati ideje, i konačno (nas) zastrašiti koliko su ‘informirani‘", dodao je.

Ukrajinske snage se mjesecima suočavaju s ruskim napadima na istoku zemlje, koncentriranima oko grada Bahmuta. Ukrajina se nada da će idućih tjedana ili mjeseci pokrenuti protuofenzivu kako bi vratila teritorij pod ruskom kontrolom.

New York Times je objavio da se čini da su dokumenti modificirani u određenim dijelovima odnosno da im je sadržaj ponešto promijenjen u odnosu na ono što se nalazilo u originalima. U jednom dijelu iznosi se procjena ukrajinskih vojnih gubitaka, ali daleko veća od do sad dostupnih zapadnih procjena.

Ukrajina ne otkriva razmjere gubitaka i vrlo je osjetljiva po tom pitanju.


Lavrov zaprijetio povlačenjem iz ugovora o izvozu žitarica

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zaprijetio je u petak u Ankari povlačenjem iz ugovora u izvozu ukrajinskih žitarica budu li se i dalje postavljale zapreke prodaji ruskih poljoprivrednih proizvoda.

Lavrov se obratio novinarima nakon razgovora s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom čija se zemlja svesrdno zauzimala za potpisivanje tog ugovora u ljeto prošle godine.

"Ne bude li nikakva napretka u uklanjanju zapreka za izvoz ruskog gnojiva i žitarica, razmislit ćemo je li taj ugovor uopće potreban", rekao je Lavrov.

Ugovor koji unatoč ratu omogućuje izvoz ukrajinskih žitarica Crnim morem, produljen je 19. ožujka.

Kijev i Moskva se još nisu dogovorili jesu li ugovor produljili za 60 ili za 120 dana.

Turski dužnosnik je rekao za AFP da će se Lavrov u petak sastati s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom koji je u kampanji za reizbor 14. svibnja.

Rusija i Turska surađuju u vezi s nekoliko međunarodnih pitanja i Moskva je uoči dolaska Lavrova istaknula da mora "uskladiti satove" s Ankarom.

Lavrov je upozorio da će mirovni pregovori o Ukrajini biti mogući tek kada budu vodili računa o uspostavi "novog svjetskog poretka" u kojemu neće biti američke hegemonije.

"Pregovori će biti mogući tek kada se uzmu u obzir ruski interesi", istaknuo je. "Riječ je o načelima na kojima će se temeljiti novi svjetski poredak".


Ubijena tri policajca u ruskoj regiji Ingušetija

Tri policajca ubijena su u pucnjavi u okrugu Malgobek u ruskoj regiji Sjeverni Kavkaz u Ingušetiji, izvijestile su neovisne novinske agencije. Ruski državni mediji nisu izvijestili o žrtvama, ali su rekli da je policija ovaj tjedan izvršila raciju u skrovište skupine koja je napala sigurnosnu kontrolnu točku navečer 27. ožujka. Taj je incident potaknuo policiju da uvede takozvani "režim protuterorističke operacije" u tom području.


Rublja pala na najnižu razinu u godinu dana

Ruska rublja srozala se na najnižu vrijednost u odnosu na dolar i euro u zadnjih godinu dana, piše Sky News. Tako se za jednu rublju sada može dobiti 0,012 dolara, dok se u lipnju prošle godine moglo dobiti znatno viših 0,019 dolara.

Ovaj pad ruske valute uslijedio je nakon što su zapadne zemlje uvele ograničenje cijene na rusku sirovu naftu na maksimalno 60 dolara po barelu.


Kako Ukrajinci ‘smišljaju‘ novo oružje

Ukrajinci su u nešto više od godinu dana od početka ruske invazije na njihovu zemlju stekli legendarni status u mnogim vojskama zahvaljujući svojoj domišljatosti u uporabi ili prilagodbi dostupnih tehnologija kako bi postale opasnost za okupatorske ruske snage.

Tako se posljednjih dana na društvenim mrežama pojavila iznimna video snimka iz rata u Ukrajini koja navodno prikazuje kako se naboj vozila za razminiranje UR-77 Meteorit kojim upravljaju Ukrajinci koristi ne za probijanje puta kroz minsko polje, čemu vozilo originalno služi, već kao moćno ofenzivno oružje protiv ruskih snaga u urbanom okruženju. Više pročitajte OVDJE.


Amerikanci se protive brzom ulasku Ukrajine u NATO

Prema pisanju Financial Timesa Sjedinjene Države odbijaju pritiske više članica EU za skiciranje preciznog vremenskog plana uključivanja Ukrajine u NATO, a njihovo rezolutno protivljenje zdušnije podržavaju Njemačka i Mađarska. Različiti stavovi članica NATO saveza po pitanju Ukrajine iznova su se kristalizirali na ovotjednom sastanku ministara vanjskih poslova NATO saveza u Bruxellesu. Više pročitajte OVDJE.


Ukrajinska vojska: ‘Bahmut se i dalje drži‘

Ukrajina je u petak priopćila da Rusija koncentrira sve svoje napore na zauzimanje istočnog grada Bahmuta, gdje je stanje opisala kao "teško", ali je rekla da se drži unatoč brojčanoj nadmoći Rusije.

Glasnogovornik istočnog vojnog zapovjedništva Serhij Čerevatji rekao je za Reuters da Ukrajina kontrolira situaciju u Bahmutu, da razumije ruske namjere i da je Moskva na nekim mjestima imala taktički uspjeh, ali je za to plaćala visoku cijenu.

"Situacija je teška, neprijatelj koncentrira maksimalne napore da zauzme Bahmut. Međutim, trpi ozbiljne gubitke i ne postiže strateški uspjeh", rekao je Čerevatji.

"Sve se odluke donose s ciljem da se neprijatelju ne dopusti proboj naše obrane, da mu se nanese maksimalna šteta i sačuva ljudstvo", rekao je.

Ruski napad na Bahmut, mali grad u regiji Donecku, bio je u središtu najveće bitke u ruskoj invaziji koja je pokrenuta u veljači 2022.

Imajući taktičke uspjehe na nekim mjestima, neprijatelj plaća previsoku cijenu za to i svakodnevno gubi borbeni potencijal, rekao je Čerevatji.


Procurili tajni ratni dokumenti SAD-a i NATO-a vezano uz Ukrajinu

Povjerljivi ratni dokumenti s tajnim planovima SAD-a i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske u osvit planirane kontraofenzive protiv ruskih snaga ovog tjedna su osvanuli na - društvenim mrežama. Potvrdio je to visoki dužnosnik američke administracije.

Pentagon istražuje tko bi mogao biti krivac za curenje tajnih dokumenata koji su objavljeni na Twitteru i Telegramu, piše The New York Times. Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:18