IZVANREDNO STANJE

Katastrofa na ruskom Uralu, tisuće prisiljene napustiti domove: ‘Hitna evakuacija, bit će samo gore!‘

Područje Urala pogodile rekordne poplave izazvane naglim topljenjem snijega

Poplave na Uralu

 Handout/Afp

Naglo topljenje snijega izazvalo je najgore poplave do sada na ruskom Uralu, prisilivši tisuće ljudi da napuste svoje domove.

Rusija je proglasila izvanredno stanje u regiji Orenburg u blizini Kazahstana nakon što je vodostaj rijeke Ural, treće najdulje u Europi, narastao u petak nekoliko metara pa je voda u gradu Orsku probila branu.

Rijeka, koja izvire u planinama Urala i ulijeva se u Kaspijsko jezero, u ponedjeljak će u Orenburgu, gradu s 500.000 stanovnika nizvodno od Orska, dosegnuti opasne razine, a vrhunac vodenog vala očekuje se 10. travnja, po ruskom ministarstvu za izvanredne situacije.

Poplavljeno je više od 10.400 domova u 39 regija širom Rusije, a najgore su pogođeni Ural, Sibir, regija Volga i središnje regije, po ministarstvu.

"Deseci naselja na teritoriju saveznih distrikta Sibira, Urala i Volge poplavljeni su zbog proljetnih poplava", rekao je ministar za izvanredne situacije Aleksander Kurenkov.

Izvanredno stanje proglašeno je i u Tjumenjskoj oblasti, jednom od najvažnijih proizvođača nafte u zapadnom Sibiru, rekao je guverner Aleksandar Moor.

Rast vodostaja prognoziran je za sibirske rijeke Išim i Tobol, pritoke rijeke Irtiš, koja utječe u Ob i čini sedmi najdulji riječni sustav na svijetu.

Gradonačelnik Orenburga Sergej Salmin rekao je da se očekuje da rijeka Ural premaši dosadašnji rekord od 9,46 metara. Vodostaj sada iznosi 8,93 metara.

"Apsolutno svi u poplavnom području moraju napustiti svoje domove. Nemojte odgađati evakuaciju! Situacija će se u iduća dva dana samo pogoršati", rekao je Salmin.

Predsjednik Vladimir Putin zatražio je od vlade da osnuje posebno povjerenstvo za poplave.

Savezni istražitelji otvorili su istragu zbog nemara i kršenja sigurnosnih pravila u izgradnji brane u Orsku 2010. jer tužitelji tvrde da nije pravilno održavana.

U ponedjeljak se urušio još jedan dio brane, prenio je TASS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:44