DRAMATIČNA SITUACIJA

KATASTROFA NEVIĐENIH RAZMJERA PRIJETI JEDNOM OD NAJLJEPŠIH MJESTA NA PLANETU Napušteni tanker pun nafte pluta Crvenim morem, prijeti eksplozija

 
Podmorje Crvenog mora
 Profimedia, Panthermedia

Napuštenom tankeru koji već godinama pluta pred obalama Jemena, nakrcan s oko 160 milijuna litara nafte, prijeti eksplozija, a stručnjaci upozoravaju da će, ako do eksplozije dođe, to biti najveća takva katastrofa u povijesti, piše The Guardian.

Najveći je problem što je Jemen rascjepkan i blokiran ratom koji hara tom državom, a tankera se podjednako želi domoći i jemenska međunarodno priznata vlada kao i pobunjenici Hutiji.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda žele doći na brod i napraviti inspekciju kako bi se uvjerili u kakvom je stanju tanker jer se pretpostavlja da je, izložen atmosferilijama, u stanju brzo korodirati što bi moglo dovesti do izlijevanja goleme količine nafte u more ili čak eksplozije.

Crvenom moru prijeti izumiranje morskih vrsta

No, prema riječima Marka Lowcocka, humanitarnog koordinatora UN-a, Hutiji su stručnom timu te organizacije prošlog tjedna zabranili pristup.

Brod se nalazi nekoliko kilometara od luke Ras Isa na Crvenom moru, a obje sukobljene strane okrivljavaju jedna drugu za potencijalnu katastrofu koja bi zagadila golemo područje i izazvala teške posljedice za čitav ekosustav. Količina nafte koja bi završila u moru četiri je puta veća od Exxonove katastrofe 1989., koja se do danas smatra najgorom čovjekom izazvanom katastrofom u povijesti našeg planeta.

Crveno more, u kojem obitava više od 600 koraljnih i ribljih vrsta te drugih morskih stvorenja, suočilo bi se s golemim izumiranjem, upozoravaju zabrinuti stručnjaci. Objavljen je i video koji ukazuje na opasnost od katastrofe.

Prema pisanju britanskog Guardiana, Hutiji traže od jemenskih vlasti garancije da će zarada od nafte koja se na brodu nalazi, a koja se procjenjuje na oko osamdeset milijuna američkih dolara, pripasti njima.

UN ocjenjuje kako se radi o lošoj situaciji koja se svakog dana dodatno pogoršava i prijeti teškom ekološkom i humanitarnom katastrofom u Crvenom moru.

Doug Wein, direktor međunarodnog Opservatorija za konflikte i okoliš, kaže kako je opasnost vrlo velika.

- Dok UN-ove ekipe ne obiđu brod, teško je reći koliki je točan rizik. Međutim, jasan je potencijal za ogromnu ekološku katastrofu. Eksplozija i izlijevanje nafte u more imalo bi ozbiljan učinak na morski život, čitav ekosustav, ali i na zdravlje i ekonomiju ljudi u okruženju. Pogotovo bi to bilo strašno jer sukob zaraćenih strana sigurno ne bi nimalo olakšao raščišćavanje okoliša i krizne postupke nakon katastrofe - rekao je Wein.

Tanker Safer nosi 34 tanka sirove nafte različitih dimenzija te mu je puni kapacitet čak tri milijuna barela, odnosno oko 480 milijuna litara. Brod nije u funkciji od ožujka 2015., otkako je područje u kojem je usidren pod kontrolom hutskih pobunjenika. Eksplodira li, katastrofom bi bilo zahvaćeno područje od Bab-el-Mandeba do Sueskog kanala, pa sve do Hormuškog tjesnaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:19