ZALUTAO U KAOSU

Katastrofalna posljedica rata o kojoj baš nitko ne priča: Najvažniji projekt Zapada potpuno je kolabirao!

Najgori geopolitički sukob od kraja Drugog svjetskog rata odnio je još jednu ‘žrtvu‘

Prizori s američke burze, ilustrativna fotografija

 Mario Tama/Getty Images/Profimedia/Mario Tama/getty Images/profimedia

Godinama se minimalni globalni korporativni porez pripremao kao jedan od najvažnijih zajedničkih projekata zapadnih liberalnih demokracija te se već duže vremena činilo da je samo pitanje vremena kad će zaživjeti velika promjena koja će onemogućiti najvećim internacionalnim kompanijama da izbjegavaju plaćanje poreza. Sada valja postaviti pitanje zašto se čini da je ta inicijativa nestala s horizonta: Najednom izgleda kako je sasvim moguće da od cijele priče možda neće biti ništa ili minimalni globalni korporativni porez ipak neće biti – globalni.

Iako su europskim i američkim donositeljima odluka bila puna usta minimalnog globalnog poreza kao najvažnijeg međunarodnog fiskalnog projekta koji će osigurati višu razinu porezne pravde te nove izdašne prihode za niz država, dojam je kako u ovom trenutku nema dovoljno koncentracije i političke volje da se lansira važna promjena jer su Amerikanci shvatili da bi teoretski prema nekim scenarijima mogli više izgubiti nego dobiti.

Washington Post jedan je od rijetkih medija koji je upozorio da je globalni sustav jedinstvenog korporativnog poreza zalutao u kaosu međunarodnih odnosa zakompliciranih najgorim geopolitičkim sukobom od 2. svjetskog rata, ali i činjenicom da bi američke kompanije teoretski morale plaćati puno više poreze u inozemstvu, dok bi se porezna osnovica s kojom računaju američki poreznici mogla dramatično smanjiti. Drugim riječima, u Washington Postu upozoravaju kako je najmoćnija ekonomija svijeta potencijalno u sukobu interesa sa samom sobom ako Bijela kuća nastavi promovirati jedinstveni globalni korporativni porez, a Republikanci – koji drže većinu u Kongresu – sve žešće se protive novom poreznom konceptu s tezom da je za Ameriku štetan.

image

Janet Yellen i Joe Biden

Jim Watson/Afp

„To je loše ispregovaran dogovor Bidenove administracije… Bidenova administracija predala je stranim zemljama model koji će poput usisavača isisati desetke milijardi iz naše porezne osnovice“, kaže Mike Crapo, važni republikanaca u Finance Committee-u Kongresa. Čini se stoga kako je dogovor koji je u 2021. potpisalo 130 zemalja o minimalnom 15-postotnom porezu, kako bi se zatvorile porezne ‘rupe‘ u kojima velike korporacije skrivaju zarade, na staklenim nogama. Nejasno je ima li ostatak razvijenog svijeta - Japan, Južna Koreja i članice Europske unije – dovoljno fokusa i snage razraditi i primijeniti legislativu koja će omogućiti uvođenje novog 15-postotnog poreza, ali je jasno kako trenutačno američki Kongres po tom pitanju ne čini ništa te ne postoje šanse da izglasaju promjene američkih poreznih propisa koje bi omogućile uvođenje jedinstvenog planetarnog 15-postotnog nameta najvećima.

Iako je Bidenova administracija jedna od najzaslužnijih što se uopće postigao sporazum o globalnom oporezivanju, to ne mijenja činjenicu da stopa američkog korporativnog poreza 21 posto te je jasno da je niža stopa od 15 posto za Sjedinjene Države možebitno opasna ne samo zbog hipotetskog direktnog pada poreznih prihoda, nego i zbog očekivanja da će upravo američke kompanije u inozemstvu mogle biti motivirane za plaćanje nižeg 15-postotnog korporativnog poreza, što bi dodatno moglo smanjiti američki fiskalne prihode. Kako će američke kompanije plaćati više poreza u inozemstvu, tako će se smanjivati njihove porezne obveze u Sjedinjenim Državama.

image

Janet Yellen

Pedro Pardo/Afp

"Da sam ja tvrtka u SAD-u, radije bih platila jedan minimalni porez koji je razuman i usklađen s onim što radi ostatak svijeta nego platila tri ili četiri", izjavila je za Washington Post profesorica prava Kimberly Clausing s UCLA-e, koja je ranije radila kao ekonomist u Uredu za poreznu politiku Bidenove administracije. Aktualna administracija Bijele kuće i pak vjeruje kako postoji šansa za globalni minimalni korporativni porez, ali njegovoj realizaciji prepreka je, između ostalog, i posebni porez uveden za Donalda Trumpa na profite američkih kompanija realizirane u inozemstvu pod nazivom GILTI, pa su se Demokrati nadali da bi se mogao rezati GILTI te omogućiti lansiranje globalnog 15-postotnog korporativnog poreza. Takav optimizam Bidenove administracije u ovom trenutku čini se nerealnim jer Republikanci imaju većinu u Kongresu, a većina je zauzela stajalište kako je međunarodni sporazum o minimalnom korporativnom porezu skrojen po principu „American Last“.

Šefica američkog Treasuryja Janet Yellen ipak vjeruje kako postoji šansa da u 2025. Sjedinjene države, bez obzira na tvrdo protivljenje Republikanaca.

U osnovi situacija je čudna: Kongresni Joint Committee on Taxation izvijestio je prošli mjesec da bi Sjedinjene Države mogle izgubiti 122 milijarde dolara poreznih prihoda u sljedećem desetljeću ako ostatak svijeta uvede minimalni globalni porez, a Sjedinjene Države mu se ne pridruže. Ako bi pak SAD pak uveo minimalni korporativni porez u situaciji u kojoj bi se većina ostalih zemalja protivila, onda bi američki porezni prihodi nabujali 236 milijardi dolara. Više ekonomista žestoko pak osporava matematiku kongresnog komiteta uz tezu kako međunarodni sporazum dizajniran tako da spriječi bijeg korporacija u države s minimalnim korporativnim porezima jednostavno ne može dići američke fiskalne prihode. Ako će američke kompanije plaćati više poreza u inozemstvu, onda će dobivati više tzv. poreznih kredita te tako smanjivati svoje američke porezne obveze.

Washington Post piše: "‘Postoji mogućnost da ovo jednostavno nije baš dobar posao za SAD‘, rekao je Alan Cole, ekonomist u konzervativno nastrojenoj Poreznoj zakladi. ‘Ovo je ugovor koji stvarno pomaže stranim zemljama da podignu stopu poreza na dobit. … Posljedični učinak njihovog podizanja poreznih stopa jest da moramo ponuditi više inozemnih poreznih olakšica, a to je jedan od načina na koji nam se prihodi oduzimaju.‘”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:34