ELEMENTARNA NEPOGODA

KATASTROFALNE POPLAVE KAKVE AMERIKA NE PAMTI Deseci poginulih, šteta enormna, voda nosila sve

 West Virginia Department of Transportation/Handout / REUTERS

U najvećoj poplavi koja je pogodila američku saveznu državu West Virginiju u više od 100 godina poginule su najmanje 24 osobe, a predsjednik Barack Obama naredio je upućivanje savezne pomoći stanovnicima triju okruga koji su najteže stradali.

A damaged car is seen after the state was pummeled by up to 10 inches of rain on Thursday, causing rivers and streams to overflow into neighboring communities, in Elkview, West Virginia, June 24, 2016.  West Virginia Department of Transportation/Handout via Reuters  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY
West Virginia Department of Transportation/Handout / REUTERS

Predsjednik Obama je nakon razgovora s guvernerom West Virginije Earlom Rayom Tomblinom naredio slanje savezne pomoći za okruge Kanawha, Greenbrier i Nicholas, a ona će se sastojati od izgradnje privremenih smještajnih objekata, popravka uništenoga, te drugih programa, objavila je Bijela kuća.

West Virginia Department of Transportation/Handout
West Virginia Department of Transportation/Handout / REUTERS
Ilustracija

U četvrtak je u planinskim dijelovima West Virginije palo oko 25 centimetara kiše što je prouzrokovalo bujice vode koje su se slile u nizine i prouzročile katastrofalnu štetu. U jednom je danu u West Virginiji pala četvrtina godišnjih oborina, pa je oboren rekordan vodostaj rijeke Elk, koji je stajao još od 1888. godine.

Emergency crews take out boats on a flooded I-79 at the Clendenin Exit, after the state was pummeled by up to 10 inches of rain on Thursday, causing rivers and streams to overflow into neighboring communities, in Kanawha County, West Virginia, June 24, 2016.  West Virginia Department of Transportation/Handout via Reuters  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY
West Virginia Department of Transportation/Handout / REUTERS

Izvanredno stanje proglašeno je u 44 od 55 okruga te savezne države, a oko 32,000 kućanstava ostalo je bez električne energije.

Obama proglasio prirodnu katastrofu u Zapadnoj Virginiji

Američki predsjednik Barack Obama u subotu je proglasio prirodnu katastrofu u područjima pogođenim velikim poplavama koje su u Zapadnoj Virginiji odnijele 24 ljudska života.

Obama je zatražio da se deblokiraju novčana sredstva na saveznoj razini kako bi se pomoglo stanovništvu područja pogođenih silovitim olujama, poplavama i blatnim bujicama u kojima je na mnogim mjestima došlo do odrona zemlje, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Vodene bujice koje su nastale kao posljedica snažnih oluja i obilne kiše nosile su automobile te u kućama zarobili brojne stanovnike.

U subotu je bez bez električne energije ostalo 21.300 stanovnika, izvijestila je agencija za izvanredne situacije Zapadne Virginije, dodajući da su stotine kuća jako oštećene, a čak 60 lokalnih cesta zatvoreno za promet.

Među poginulima je i osmogodišnji dječak.

Guverner Zapadne Virginije Earl Ray Tomblin u subotu je kazao da očekuje razmještaj 400 pripadnika Nacionalne garde radi pomoći stradalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 22:44