PRIRODNA NEPOGODA

Katastrofalne poplave u Iranu: U 48 sati poginule 24 osobe, a 19 ih se smatra nestalima

U središtu zemlje u pokrajini Yazd "ceste i putevi su poplavljeni, posebno u povijesnom dijelu grada"

Spasilački timovi na terenu

 AFP

Najmanje 24 osobe su poginule, a 19 ih se smatra nestalima nakon poplava koje su od srijede pogodile područja blizu glavnoga grada Teherana, rekli su u petak službeni izvori.

"Zbog posljedica obilnih kiša i poplava smrtno su stradale 24 osobe u selu Emamzadeh Davud na zapadu zemlje i u područjima Firuzkuh, Rudehen i Damavand istočno od Teherana", podaci su iranskoga Crvenog polumjeseca, koji dodaje da se akcije potrage za 19 nestalih osoba nastavljaju.

Iran je uglavnom sušna zemlja, a u prošlih deset godina suše su u više navrata bile osobito izražene. No zemlju su pogađale i česte poplave nakon obilnih kiša.

Zasad se zna da je u turističkom mjestu Emamzadeh Davud i u regiji Damavand od posljedica poplava smrtno stradalo sedam ljudi, a 14 ih se smatra nestalima.

image

Spasilački timovi na terenu

AFP
image

Spasilački timovi na terenu

AFP

U intervjuu državnoj televiziji ministar unutarnjih poslova Ahmad Vahidi u petak je rekao da je poplavama pogođeno 18 iranskih pokrajina. Među njima su Mazandaran, Alborz, Markazi, Isfahan, Yazd i Teheran.

Kazao je da su u središtu zemlje u pokrajini Yazd "ceste i putevi poplavljeni, posebno u povijesnom dijelu grada", koji je UNESCO klasificirao kao svjetsku kulturnu baštinu.

U tekstualnoj poruci poslanoj u četvrtak iranski Crveni polumjesec savjetovao je stanovnicima da se ne približavaju rijekama i da do ponedjeljka ostanu u brdovitim područjima.

Od posljedica prethodnog jakog nevremena koje je prošli tjedan zahvatilo južnu pokrajinu Fars, osobito podložnu poplavama, smrtno su stradale 22 osobe.

Godine 2019. obilne su kiše u južnome dijelu Irana odnijele živote više od 75 ljudi te su prouzročile štetu koja je procijenjena na više od dvije milijarde dolara.

image

Spasilački timovi na terenu

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:53