TEŠKA SITUACIJA

Katastrofalne poplave usmrtile 1100 osoba u Pakistanu i potopile trećinu Pakistana

U Pakistanu je zabilježeno gotovo 190 posto više kiše nego u 30-godišnjem prosjeku za kvartal do kolovoza ove godine
 Fida Hussain/Afp

Olujne kiše i poplave potopile su trećinu Pakistana i usmrtile više od 1100 osoba, uključujući i 380 djece, dok su Ujedinjeni narodi u utorak apelirali za pomoć u onome što su nazvali "neviđenom klimatskom katastrofom".

Vojni helikopteri skupljali su zaglavljene obitelji i spuštali pakete u nepristupačna područja dok su poplave, uzrokovane neobično teškim monsunskim kišama uništile domove, radnje, infrastrukturu i usjeve, pogodivši 33 milijuna ljudi, 15 posto od ukupno 220 milijuna stanovnika ove južnoazijske zemlje.

U Pakistanu je zabilježeno gotovo 190 posto više kiše nego u 30-godišnjem prosjeku za kvartal do kolovoza ove godine. Pokrajina Sindh, s populacijom od 50 milijuna, najteže je pogođena te je primila 466 posto više kiše.

"Jedna trećina zemlje je doslovno pod vodom", rekla je ministrica za klimatske promjene Sherry Rehman, opisujući opseg nepogode kao "nikad viđenu katastrofu".

Rekla je da se voda neće povući uskoro.

Najmanje 380 djece je među umrlima, rekao je novinarima premijer Shehbaz Sharif tijekom brifinga u svome uredu u Islamabadu.

"Pakistan je preplavljen patnjom", rekao je u video poruci glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, dok je UN uputio apel za 160 milijuna dolara pomoći ovoj južnoazijskoj zemlji. "Pakistanci se suočavaju s monsunom na steroidima - nemilosrdnim utjecajem epohalnih razina kiša i poplava."

Guterres će se uputiti u Pakistan sljedeći tjedan da vidi posljedice "neviđene klimatske katastrofe", rekao je glasnogovornik UN-a.

Rekao je da razina klimatske katastrofe zahtijeva kolektivnu pozornost svijeta.

Gotovo 300 zaglavljenih ljudi, uključujući i turiste, u utorak je prebačeno helikopterom u sjeverni Pakistan, priopćila je državna agencija za upravljanje katastrofama, dok je 50.000 ljudi premješteno u dva vladina skloništa na sjeverozapadu.

"Život je bolan ovdje", rekao je 63-godišnji Hussein Sadiq, koji se nalazio u jednom od skloništa sa svojim roditeljima i petero djece, dodavši da je njegova obitelj "izgubila sve".

Hussein je rekao da je medicinska pomoć bila nedostatna i da su dijareja i groznica učestali u skloništu.

Načelnik pakistanske vojske general Qamar Javed Bajwa posjetio je sjevernu dolinu Swat te nadgledao operacije spašavanja i pomoći, rekavši da će "obnova trajati dugo, dugo vremena."

SAD će poslati 30 milijuna dolara pomoći Pakistanu kao odgovor na poplave preko USAID-a, reklo je američko veleposlanstvo u Islamabadu, dodavši da je zemlja "duboko rastužena zbog razornog gubitka života, sredstava za život i domova diljem Pakistana."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:33