POMOR RIBE

Katastrofični prizori frapirali i stručnjake i građane: ‘U životu nisam vidio ništa slično ovome‘

Na zagađenje jezera utječu ostaci pesticia iz poljoprivrede, industrijki otpad i ogromne količine otpadnih voda
 Joseph Eid/AFP

Tone uginule ribe isplivale su na obale vrlo zagađenog jezera Qaraoun u istočnom Libanonu posljednjih dana, prenosi AFP. Nije jasno što je uzrokovalo pomor ribe u najvećem umjetnom jezeru u zemlji na rijeci Litani.

U preliminarnom izvješću stoji da je virus ubio šarane u jezeru, ali stručnjaci za akvakulturu rekli su da bi smrt riba mogla biti uzrokovana zagađenjem.

Zrak oko jezera miriši na raspadajuću ribu. Ljudi su bacali ribe u kolica, a bager ih je povlačio u kamione.

image
Joseph Eid/AFP

''Treći smo dan ovdje kako bismo pokupili mrtvu ribu'', rekao je Nassrallah el-Hadž iz uprave rijeke Litaniza AFP, dodavši kako su do sada odnijeli oko 40 tona ribe.

Lokalni ribari zgroženi su ekološkom katastrofom.

''U životu nisam vidio ništa slično'', rekao je 61-godišnji ribar Mahmou Afif. Jezero Qaraoun sagrađeno je kao rezervoar na rijeci Litani 1959. godine u svrhu proizvodnje energije i opskrbe vodom za navodnjavanje.

image
Joseph Eid/AFP

Posljednjih su godina stručnjaci upozorili na ogromne količine otpadnih voda, industrijskog otpada i poljoprivrednih otjecanja koje sadrže pesticide i gnojiva, a koje su tijekom vremena postale sve toksičnije. Od 2018. godine ribolov je zabranjen u rezervoaru jer je tamošnja riba proglašena neprikladnom za prehranu ljudi, iako se riba iz jezera i dalje pojavljuje na nekoliko tržišta.

image
Joseph Eid/AFP

Uprava rijeke Litani i Društvo za zaštitu prirode u Libanonu upozorili su u petak na "virusnu epidemiju" i pozvali da se zabrani ribolov u rijeci, kao i u jezeru. No, bolest je zahvatila samo šarane, dok bolest nije poharala druge vrste ribe. Kamal Slim, stručnjak za vode koji uzima uzorke jezerske vode posljednjih 15 godina, rekao je da bi uzrok moglo biti i onečišćenje.

U jezeru se nalaze i cijanobakterije ili plavozelene alge, a u toplijim mjesecima višak hranjivih sastojaka zbog onečišćenja uzrokuje cvjetanje bakterija koje oslobađaju toksine.

image
Joseph Eid/AFP

"Trenutno cvjetaju cijanobakterije, iako manje guste nego prošle godine", rekao je stručnjak. Cvjetovi štete ribama, posebno kada su slabiji tijekom sezone parenja i mrijesta. Drugu mogućnost koju razmatra je otrovni amonij.

Ovo nije prva katastrofa te vrste na jezeru jer su u srpnju 2016. libanonski mediji izvijestili da su tone ribe preko noći isplivale na površinu u Qaraounu, a kao razlog tome navedeno je opasno cvjetanje.

image
Joseph Eid/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:58