TRAGEDIJA U SLOVENIJI

Katja (20) preminula nakon cijepljenja, ministar: Proveli smo istragu, povezano je s Johnsonom

Djevojka iz Slovenije je u rujnu ove godine preminula od krvnih ugrušaka i moždanog krvarenja

Janez Poklukar

 Vlada Republike Slovenije

Komisija koja se bavila tragičnim slučajem smrti 20-godišnje Katje iz Slovenije koja je u rujnu ove godine od krvnih ugrušaka i moždanog krvarenja preminula u UKC Ljubljana, potvrdila je sigurnu vezu između njezine smrti i cijepljenja Janssen cjepivom.

Vijest je u utorak na novinskoj konferenciji objavio slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar te je pritom kazao kako će predložiti stopiranje cijepljenja Johnson & Johnsonom u Sloveniji, te da će to cjepivo biti dostupno samo na izričit zahtjev pojedinca.

Koordinator Komisije, inače voditelj Područne jedinice Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Maribor, Zoran Simonovič, rekao je da je Komisija bila sastavljena od pet članova - neurologa, infektologa i internista te farmakologa i epidemiologa.

Posebno povjerenstvo potvrdilo je nakon temeljite istrage da se u ovom slučaju razvila cijepljena imuna trombocitopenija. Pregledali su svu dokumentaciju koju joj je dostavio osobni liječnik i dokumentaciju od trenutka cijepljenja pacijentice, a prema Simonovičevim riječima, 20-godišnjakinja prethodno nije imala nikakvih zdravstvenih stanja koja bi mogla utjecati na tijek tegoba nakon cijepljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. prosinac 2021 14:01