POSJET SVETOG OCA

KATOLICI IZ CIJELOG MOZAMBIKA DOLAZE VIDJETI PAPU 'Ovo je za nas poseban trenutak. Prolazimo kroz teško razdoblje, on nam treba kako bi donio nadu'

 Yara Nardi / REUTERS

Davide Hilario je ovih dana doputovao u Maputo, gdje će u petak sudjelovati na misi s Papom, nakon dugog putovanja motociklom, vlakom, automobilom i zrakoplovom, koje svjedoči o njegovoj čvrstoj i nepokolebljivoj vjeri.

"Ovo je prvi put da sam pošao na tako dug put", rekao je taj 31-godišnji Mozambikanac u majici s likom Svetog Oca pošto je u četiri dana prevalio 2.000 km.

Za svoje se putovanje počeo pripremati prije sedam mjeseci, nakon posjeta mozambičkog predsjednika Filipea Nyusija Svetoj Stolici. Predsjednik je nakon povratka u zemlju najavio sugrađanima Papin dolazak.

Hilarija je njegova župna zajednica na zapadu Mozambika izabrala da Papinu poruku koju će uputiti na misi prenese svojoj zajednici.

Na put je pošao u subotu u 6.00 sati, kada je sjeo na motocikl da bi došao na željeznički kolodvor u Cuambi, tristotinjak kilometara od Lichinge, središta pokrajine Niasse.

Vlakom mu je trebalo putovati 11 sati do tog grada gdje ga je primila katolička obitelj koja je vrata svog doma otvorila hodočasnicima što putuju u Maputo, gdje će Papa služiti svečanu misu na velikom stadionu u prijestolnici.

"U vlaku smo svi hodočasnici molili, pjevali i zahvaljivali za ovaj događaj", rekao je.

U utorak je zrakoplovom poletio u Maputo, na samom jugu zemlje. Župa mu je pomogla da kupi kartu, ali je više od polovice iznosa morao sam podmiriti.

Poput njega, stotine mozambičkih katolika su izabrani da svoje zajednice zastupaju na misi s Papom u petak.

"Papa je znak mira. Ovdje, u Mozambiku, prolazimo kroz doista teško razdoblje i Papa nam treba kako bi osnažio mir, donio nam nadu i učvrstio nas u vjeri da će mir potrajati", rekao je Davide.

Sveti Otac koji je u srijedu navečer doputovao u posjet Mozambiku, u četvrtak ujutro se sastao s predstavnicima političke vlasti i civilnog društva.

Dan je počeo privatnim susretom s predsjednikom Filipeom Nyusijem koji želi osvojiti drugi mandat na izborima predviđenim 15. listopada. Njih dvojica su se sastala u Vatikanu prije godinu dana.

Svojim pohodom jednom od najsiromašnijih dijelova svijeta koje trpi od epidemija, nezaposlenosti i društvene nejednakosti, Jorge Bergoglio želi pokazati svoju blizinu stanovnicima, napose mladima svih vjera s kojima će se sastati oko podneva.

U zračnoj luci u Maputu, gradu s 1,1 milijun stanovnika na Indijskom oceanu, papu Franju su dočekali s narodnim plesovima a tisuće ljudi koji su ga došli vidjeti klicali su "Živio naš papa Franjo" dok je Sveti Otac prolazio u papamobilu.

"Ovo je za nas doista poseban trenutak", rekla je Catarina Simbine (29).

"Nadam se da će nam ovaj posjet donijeti istinski mir", istaknuo je student Arnaldo Menezes (25).

Papa Franjo pozvao Mozambik da zadrži mir i obnovi zemlju

Papa Franjo pozvao je Mozambik, prilikom posjete toj južnoafričkoj zemlji, da zadrži nedavno obnovljeni mir te da se fokusira na obnovu države pogođene siromaštvom.

"Kao što znamo, mir nije samo odsutnost rata, nego i neumorna predanost, pogotovo za nas koji imamo veću odgovornost", rekao je Papa.

Papin posjet zbiva se mjesec dana nakon što je vlada potpisala povijesni mirovni sporazum s bivšim pobunjenicima iz Mozabičkog nacionalnog otpora (RENAMO), koji su sada glavna oporbena stranka. Građanski rat trajao je 16 godina i razorio zemlju, a RENAMO se još nije posve razoružao.

Papa Franjo nazvao je sporazum potpisan početkom kolovoza "prekretnicom".

Papa je također izrazio solidarnost sa žrtvama ciklona Idai i Kenneth, koji su pogodili bivšu portugalsku koloniju ranije ove godine.

Papa neće posjetiti sjever Mozambika koji je najviše pogođen ciklonima, već će ostati u Maputu cijelo vrijeme.

U petak će Papa posjetiti Madagaskar i Mauricijus, dvije zemlje kojima izrazito prijete klimatske promjene.

Zaštita okoliša i opasnosti od klimatskih promjena su jedne od ključnih tema za Papu, koji je objavio encikliku Laudato si 2015., u kojoj se bavi i klimatskim promjenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 21:27