Francuska

Katolička Crkva razmatra odštete zlostavljanima: ‘Spremni smo na prodaju imovine pa čak i zadužiti se‘

Nadaju se da će s tužiteljima dogovoriti tužbe protiv optuženih za korištenje Crkvenih položaja za zlostavljanje djece

Ilustracija

 Alex Bierens De Haan/AFP

Katolička Crkva u Francuskoj spremna je prodavati imovinu, koristiti svoje rezerve, pa čak i zadužiti se kako bi isplatila odštetu ljudima koje su zlostavljali pripadnici klera, objavili su u ponedjeljak tamošnji vjerski čelnici.

Donacije vjernika ne smiju se koristiti za odštete, rekao je nadbiskup Eric de Moulins-Beaufort na sastanku francuskih biskupa.

Crkveni čelnici nisu još odlučili koliki će biti iznos odšteta. Nadaju se da će s tužiteljima dogovoriti tužbe protiv optuženih za korištenje Crkvenih položaja za zlostavljanje djece.

Izvješće objavljeno u listopadu tvrdi da su pripadnici klera u Francuskoj od pedesetih godina do danas zlostavljali oko 330 tisuće djece.

Crkva je u petak prihvatila da snosi institucionalnu odgovornost za te napade te je priznala da je zlostavljanje imalo sustavnu dimenziju.

Radne skupine kojima koordiniraju žrtve i predstavnici laika trebali bi istražiti razloge raširenog seksualnog nasilja u redovima Crkve, prenosi agencija dpa.

Trebale bi donijeti i pravila o nadzoru vjerskih dužnosnika kako se ti zločini ne bi ponovili u budućnosti, kazao je nadbiskup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:47