UŽASNA ISTINA

Katolička crkva u Francuskoj pod istragom: ‘Od 1950. zlostavljano je više od 10.000 djece‘

Povjerenstvo je osnovano 2018. godine nakon što je veći broj skandala u kojima su svećenici zlostavljali djecu izbio u javnost
Bernard Preynat
 Philippe Desmazes

Čelnik neovisne istrage o zlostavljanju djece unutar francuske Katoličke crkve otkrio je kako je takvih slučajeva bilo više od 10.000 od 1950. godine do danas, objavio je AFP. Telefonski broj za prijave slučajeva zlostavljanja, pokrenut u lipnju 2019., zaprimio je 6.500 poziva u prvih 17 mjeseci.

Jean-Marc Sauve, koji vodi povjerenstvo Katoličke crkve, kazao je kako je prethodna procjena o mogućem broju od 3.000 žrtava, koju je iznio u lipnju prošle godine, definitivno bila promašena.

“Najveće je pitanje koliko se žrtava odlučilo javiti? Je li to 25 posto? Deset posto, pet, ili manje?,” kazao je Sauve novinarima u utorak navečer.

Francuska Biskupska konferencija dogovorila je 2018. godine osnivanje povjerenstva, nakon što je veći broj skandala u kojima su svećenici zlostavljali djecu izbio u javnost. Svećenik Bernard Preynat osuđen je na pet godina zatvora nakon što je otkriveno kako je puna dva desetljeća zlostavljao dječake koji su bili u izviđačima - najmanje 80 dječaka bili su njegove žrtve između 1971. i 1991.

Francuski je sud kaznio i nadbiskupa Lyona, Philippea Barbarina, uvjetnom kaznom od šest mjeseci zatvora zbog zataškavanja Preynatovih nedjela, no Barbarin je 2020. oslobođen krivnje u žalbenom postupku.

Udruženja koja okupljaju i štite žrtve seksualnog zlostavljanja djece od strane Katoličke crkve u Francuskoj skeptično su reagirale na novu procjenu broja žrtava, vjerujući da je u stvarnosti broj znatno veći.

“To je samo vrh ledene sante, sigurno ih je još više,” kazala je Veronique Garnier iz udruženja Vjera i ustrajnost. Slično je komentirao i Jean-Pierre Sautreau, čija organizacija okuplja žrtve u regiji Vendee na zapadu Francuske. “10.000 je mnogo no to je donja granica. Daleko smo od istine,” kazao je Sautreau za AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:59