BIZARNA AKCIJA

Katolička skupina potrošila milijune kako bi otkrili svećenike koji koriste gay aplikacije za dejtanje

‘Otkrivanje informacija koje štete ugledu osobe bez objektivno valjanog razloga - čak i ako su istinite - smatra se grijehom‘

Ilustracija

 Patricia De Melo Moreira/Afp

Konzervativna katolička grupa iz Colorada potrošila je milijune dolara kako bi se dočepala podataka o tome koji svećenici koriste aplikacije za homoseksualne veze i spojeve, a kasnije su te podatke podijelili s biskupima diljem zemlje.

Akciju je izvela konzervativna neprofitna grupa Katolički laici i svećenstvo za obnovu (Catholic Laity and Clergy for Renewal), piše Washington Post.

Prema poreznim podacima do kojih je došao Post, misija projekta je ‘osnažiti crkvu da izvrši svoju misiju‘ i osigurati biskupima ‘resurse temeljene na dokazima‘ kako bi pomogli u daljnjem identificiranju ‘slabosti prisutnih u crkvi‘.

Skupina je navodno potrošila najmanje četiri milijuna dolara i nakon toga podijelila informacije s desecima biskupa diljem zemlje.

Zasad još nije jasno kakav će to utjecaj imati na prokazane svećenike. Osoba koja je anonimno razgovarala s Postom rekla je da informacije otkrivene putem projekta mogu uzrokovati da pojedini svećenici ne dobiju promaknuća ili da budu poslani u prijevremenu mirovinu.

Sudionici projekta Obnove navodno su sudjelovali i u ‘outanju‘ istaknutog katoličkog župnika.

Monsinjor Jeffrey Burrill dao je ostavku na mjesto glavnog tajnika Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država (USCCB) u srpnju 2021. nakon što je katolička web stranica Pillar upotrijebila komercijalno dostupne podatke za praćenje njegove upotrebe aplikacija za homoseksualne veze i njegove posjete gay baru i kupalištu.

Burrillova ostavka i najnovije otkriće praćenja mobilnih aplikacija izazvalo je uzbunu u LGBTQ+ zajednici i među stručnjacima za privatnost koji potez osuđuju kao napad na privatnost pri čemu su na udaru posebno ranjive osobe.

‘Ova priča je važna jer ne vidite baš često da su ovakve prakse povezane s određenom osobom ili grupom ljudi. No ovdje možete jasno vidjeti poveznicu‘, rekao je Justin Sherman, viši suradnik na školi za javnu politiku Sveučilišta Duke i stručnjak za pitanja privatnosti podataka.

Sherman je dodao da su zakoni o privatnosti podataka u zemlji ograničeni: ‘Možete ih prebrojati na prste jedne ili dvije ruke.‘

Glasnogovornik organizacije Catholic Laity and Clergy for Renewal rekao je za Post da će predsjednik te neprofitne organizacije, Jayd Henricks, dati intervju o projektu, no zasad je odbio komentirati slučaj.

U tekstu u prvom licu objavljenom u srijedu na blogu First Things, Henricks je napisao da je ‘ponosan što je dio te grupe‘.

‘Uostalom, te podatke koriste sve velike korporacije, pa zašto ne bi i Crkva?‘, napisao je Henricks.

Henricks je također dodao da je grupa prikupila još neke podatke osim onih o korištenju aplikacije.

Neki u Katoličkoj crkvi kritizirali su ciljanje svećenika zbog njihove seksualne orijentacije.

‘Otkrivanje informacija koje štete ugledu osobe bez objektivno valjanog razloga - čak i ako su istinite - smatra se grijehom‘, rekao je član USCCB-a koji poznaje Burrilla i opisao ‘intenzivni emocionalni stres‘ koji je ovaj proživio nakon što je otkrivena njegova aktivnost na aplikaciji Grindr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:16