OTKRIVEN POPIS

Katy Perry i Lionel Ritchie nastupit će na koncertu za krunidbu Charlesa III.

Neka velika imena britanske glazbene scene, poput Eltona Johna, Adele, Eda Sheerana i Harryja Stylesa, odbila su sudjelovati

Kralj Charles III

 Dan Kitwood/Afp

Katy Perry, Lionel Ritchie i Andrea Bocelli bit će glavni izvođači na koncertu u prigodi krunidbe Charlesa III., a zapažen je izostanak velikih britanskih imena, javio je u petak BBC dok događaj zasad ne potiče preveliko oduševljenje javnosti.

Na šarolikom programu naći će se i muški sastav Take That u sadašnjem obliku, bez osnivača Robbieja Williamsa i skladatelj klasične glazbe Alexis French koji će sutradan nakon krunidbe nastupiti u Windsorskom dvorcu pred 20.000 ljudi.

"Koncertom će se proslaviti novo poglavlje nacionalne povijesti, uz teme ljubavi, poštovanja i optimizma, slaveći četiri nacije, njihove zajednice i Commonwealth", istaknuo je BBC koji će prenositi događaj.

Nastupit će i zbor sastavljen od amatera iz raznih zajednica poput spašavatelja na moru, vozača taksija i reggae skupina te virtualni zbor predstavnika Commonwealtha, saveza zemalja koji uglavnom čine bivše britanske kolonije.

U najavi programa koncerta potvrđene su medijske informacije da su velika imena britanske glazbene scene odbila sudjelovati, poput Eltona Johna, Adele, Eda Sheerana i Harryja Stylesa.

Krunidba Charlesa III., prvi takav događaj nakon krunidbe njegove majke Elizabete 1953. koja je umrla u rujnu, zasad ne oduševljava pretjerano Britance koje zabrinjava nagli rast cijena u protekloj godini što je potaknuo ozbiljnu društvenu krizu.

Anketa instituta YouGov objavljena u petak pokazuje da gotovo dvije trećine Britanaca (64 posto) i 75 posto mladih nisu zainteresirani za krunidbu, a 46 posto misli da će gledati prijenos ili će sudjelovati u nekim svečanostima.

Sama krunidba održat će se 6. svibnja u Westminsterskoj opatiji pred 2.000 uzvanika i treba trajati sat vremena, u nešto skromnijem obliku nego ona Elizabete II. (8.000 uzvanika i trajala je tri sata).

Dolazak su najavile mnoge okrunjene glave i strani čelnici, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Američkog predsjednika Joea Bidena zastupat će supruga Jill, a princ Harry koji nije u najboljim odnosima s kraljevskom obitelji, doći će bez supruge Meghan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:21