KAOTIČNA SITUACIJA

Kazahstan u sve većem rasulu: Stigli Rusi, režim tvrdi da vraća kontrolu, očevici opisuju prizore užasa

Rusija je u četvrtak poslala padobrance da pomognu ugušiti pobunu u jednoj od Moskvi najbližih bivših sovjetskih članica

Nemiri u Kazahstanu

 Sputnik Via Afp

Kazahstanski predsjednik Kasim Džomart Tokajev rekao je u petak da je ustavni poredak uglavnom obnovljen u srednjoazijskoj državi pogođenoj nemirima ovaj tjedan, priopćio je njegov ured.

Kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova reklo je u odvojenom priopćenju da je 26 "naoružanih kriminalaca" likvidirano, a više od 3000 njih pritvoreno, dok je ubijeno 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde od početka prosvjeda.

"Pokrenuta je antiteroristička operacija. Snage reda i zakona teško rade. Ustavni poredak uvelike je obnovljen u svim regijama zemlje", rekao je Tokajev.

"Lokalne vlasti kontroliraju situaciju. No teroristi i dalje koriste oružje i oštećuju imovinu građana. Stoga, protuterorističke akcije trebaju se nastaviti dok se militanti u cijelosti ne eliminiraju", dodao je.

image

Kasim Džomart Tokajev

Vyacheslav Oseledko/AFP

Stigli ruski padobranci

Rusija je u četvrtak poslala padobrance da pomognu ugušiti pobunu u jednoj od Moskvi najbližih bivših sovjetskih članica, u sklopu sigurnosnog bloka CSTO predvođenog Rusijom.

No, iz spomenutog bloka ublažavaju retoriku i kažu kako je glavni cilj mirovne misije pomoći Kazahstanu da zadrži stabilnost i zaštiti strateška postrojenja.

- Mirovna misija pokrenuta je u skladu s poveljom CSTO-a s obzirom na to da je kazahstanski predsjednik zatražio pomoć suočen s rastućom prijetnjom državnom suverenitetu, rekao je glavni tajnik bloka Stanislav Zas u intervjuu za Sputnjik.

- Nakon konzultacija, saveznici su se složili da događaji koji su u tijeku predstavljaju stvarnu prijetnju za sigurnost zemlje, njezinoj stabilnosti, pa čak i teritorijalnom integritetu, rekao je Zas.

image
Russian Defence Ministry/AFP

Očekuje se da će do petka navečer u Kazahstan stići oko 2500 pripadnika mirovne misije.

- U slučaju oružanog napada na mjesta koja čuvaju snage CSTO-a, vojnici će biti ovlašteni upotrijebiti smrtonosnu silu kao odgovor, upozorio je Zas.

No, glavni tajnik saveza također je dodao kako ne postoje planovi za slanje mirovnih snaga kako bi se izravno suočile s prosvjednicima u kazahstanskim gradovima.

- Postoje tvrdnje da će naše jedinice rastjerati demonstracije i slično. Ne, to se neće dogoditi, izjavio je Zas odbacujući svaku ideju da misija predstavlja okupaciju ili invaziju. - To je potpuna besmislica, rekao je Zas.

image
Russian Defence Ministry/AFP

Potraga za 'naoružanim banditima'

U petak ujutro, dopisnici Reutersa vidjeli su naoružana oklopna vozila i vojnike na glavnom trgu Almatyja, kazahstanskog najvećeg grada, gdje su vojnici dan ranije pucali na prosvjednike.

Nekoliko metara dalje, dopisnici Reutersa vidjeli su mrtvo tijelo u vrlo oštećenom civilnom automobilu. U drugom dijelu grada vidjeli su opljačkanu trgovinu koja je prodavala streljivo i vojna vozila i oko 100 ljudi u uniformama na drugom trgu u Almatyju.

Tokajev će se naciji obratiti u petak, rekla je njegova administracija, te će reći ljudima u Almatyju da ograniče svoje kretanje po gradu dok još uvijek traje "potraga za banditima koji se skrivaju".

image
Alexander Bogdanov/AFP

Ovakvo nasilje nezabilježeno je u zemlji kojom od sovjetskih dana čvrsto vlada čelnik Nursultan Nazarbajev (81) koji je nastavio vladati unatoč tome što je kao predsjednik prije tri godine odstupio s vlasti.

Pobuna, koja je počela kao prosvjed protiv novogodišnjeg poskupljenja goriva, rasplamsala se u srijedu kad su prosvjednici upali u javne zgrade u Almatyju i drugim gradovima i zapalili ih. Izvikivali su slogane protiv bivšeg predsjednika Nazarbajeva, koji se povukao s vlasti 2019. godine. Prosvjednici su optužili Nazarbajevljevu obitelj i suradnike da su se obogatili dok je nacija od 19 milijuna ostala siromašna.

image
Alexander Platonov/AFP

Nazarbajevljev nasljednik Tokajev, kojeg je sam izabrao, ranije ovaj tjedan optužio je za nerede teroriste obučene u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 23:29