ASTANA POSTALA NURSULTAN

Kazahstanska policija uhitila nekoliko osoba nakon promjene imena glavnog grada

 Getty Images/iStockphoto

Kazahstanska policija je u četvrtak uhitila nekoliko prosvjednika koji se protive promjeni imena glavnog grada te zemlje srednje Azije, nakon što je Astana preimenovana u Nursultan, po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu koji je u utorak podnio ostavku nakon trideset godina na čelu te države.

Najmanje desetak prosvjednika je privedeno u glavnom gradu i zatim su pušteni, rekao je aktivist Askhat Akhmediarov.

"Policijskim vozilom smo odvedeni u policijsku stanicu gdje su provjerili naše podatke. Htjeli su znati imamo li veze s oporbom", precizirao je.

Kazahstanske vlasti nisu komentirale ta privođenja.

Za prosvjede u Kazahstanu treba dobiti dozvolu lokalnih vlasti.

Parlament te zemlje je u srijedu odlučio preimenovati glavni grad Astanu u Nursultan u počast Nazarbajevu koji gotovo tri desetljeća vlada zemljom, a u utorak je iznenada dao ostavku.

Grad s futurističkim neboderima s milijun stanovnika, izgrađen je uz velike troškove na močvarnom području i 1997. je postao glavni grad umjesto Alma Ate, koji se nalazi 1000 km južnije.

U srijedu je online peticiju protiv promjene imena potpisalo oko 36.000 osoba, a zatim je stranica postala nedostupna.

Iako napušta vlast, Nazarbajev bi trebao zadržati važnu ulogu u politici zadržavajući ključne pozicije poput predsjedništva stranke na vlasti i Vijeća sigurnosti, uz titulu "Oca nacije".

Njegova kći Daringa je imenovana predsjednicom parlamenta, a privremeni predsjednik je Kasim Jomar Tokajev, do predsjedničkih izbora predviđenih za travanj 2020.

"Nazarbajev je opljačkao zemlju i ostavio milijune ljudi u siromaštvu. Sada prijestolnica nosi njegovo ime, a u predsjedništvo su postavili svoju marionetu. Zatim će vjerojatno postaviti svoju kćer na čelo države", rekao je Akhmediarov, prenosi AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:59