STVARI SE MIJENJANJU...

Kazahstanski predsjednik ponizio Putina pred punom dvoranom: ‘To se nikad prije nije dogodilo. Bili su šokirani‘

Ruska delegacija bila je šokirana kad su počeli tražiti uređaje za prevođenje

Delegacija traži uređaje za prevođenje

 /X

Ruski predsjednik Vladimir Putin ismijan je na društvenim mrežama nakon što ga je čelnik bliskog ruskog saveznika očito osramotio time što svoje uvodne riječi nije izgovorio na ruskom.

Predsjednik Kazahstana, Kassim-Jomart Tokajev, započeo je svoje obraćanje na 19. Forumu međuregionalne suradnje Rusije i Kazahstana u četvrtak govorom na kazaškom, što je izgleda ostavilo zatečene ruske sudionike.

Kazahstan je ključni ruski saveznik, a sastanak između dvojice čelnika dolazi usred tekuće ruske invazije na Ukrajinu koja je započela u veljači prošle godine i dovela je do diplomatske izolacije Putina od strane zapadnih zemalja.

Videozapis koji je Bakhti Nishanov iz Povjerenstva za europsku sigurnost i suradnju (CSCE), američkog tijela, u četvrtak podijelio na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, prikazuje Tokajeva kako govori na kazaškom.

"Ovo je sažetak preokrenute situacije u odnosima Kazahstana i Rusije: predsjednik Kazahstana povlači potez i započinje svoj govor gostujućem ruskom izaslanstvu na čelu s Putinom govoreći kazaški", napisao je Nishanov.

"Možete vidjeti zbunjenost i zbunjenost među izaslanstvom", dodao je.

Drugi korisnici društvenih medija također su komentirali situaciju koja se činila neobičnom za prisutne ruske dužnosnike.

Maria Drucka, koja za sebe kaže da radi u ukrajinskom sektoru vanjskih poslova, također je reagirala na video Tokayeva.

"Predsjednik Kazahstana Tokajev, tijekom sastanka s Putinom, počeo je govoriti na kazaškom, ostavljajući cijelu rusku delegaciju zbunjenom", napisao je Drucka.

Visegrád 24, X račun koji prikuplja vijesti, također je podijelio Nishanovljev video i napisao: "Vremena se mijenjaju... Tijekom Putinove posjete Kazahstanu, kazahstanski predsjednik je svoj govor započeo na kazaškom umjesto na ruskom."

"To se nikad prije nije dogodilo. Ruska delegacija bila je šokirana kad su počeli tražiti uređaje za prevođenje", dodaje se u objavi.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je u petak putem Twittera i Telegrama priopćenje o sastanku Putina s Tokajevom.

"Govorimo o tome da su Rusija i Kazahstan saveznici, ali želio bih naglasiti da mi nismo samo saveznici - barem mi to tako vidimo u Rusiji - nego najbliži saveznici", rekao je u obraćanju ruski predsjednik.

Kazahstan je ostao važan bilateralni saveznik Rusije unatoč invaziji na Ukrajinu. Zemlja je bila dio bivšeg Sovjetskog Saveza, a postala je neovisna 1991. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:53