UBILI 27 LJUDI

Kaznena prijava protiv čelnika srbijanske vojske zbog ratnih zločina na Kosovu

Priština
 Marko Miscevic /EPH / CROPIX

BEOGRAD - Obitelji žrtava zločina u kosovskom selu Rezale podnijele su kaznenu prijavu specijalnom tužiteljstvu Kosova protiv načelnika Glavnog stožera Vojske Srbije (VS) generala Ljubiše Dikovića i njegovog bivšeg suradnika Dejana Ranđelovića, izvijestila je u četvrtak Radio-televizija Srbije pozivajući se na prištinske medije.

Dvojica visokih časnika tadašnje Vojske Jugoslavije (VJ) smatraju se odgovornim za ubojstvo 41 albanskog civila 2. travnja 1999. godine, objavila je prištinska televizija KTV.

General Ljubiša Diković je tijekom sukoba na Kosovu zapovijedao 37. brigadom VJ, a Dejan Ranđelović bio je zapovjednik 2. bataljona te brigade.

Prištinski odvjetnik Arijant Koci izjavio je kako je "došlo vrijeme da se prijeđe s riječi na djela" i pozvao tužiteljstvo da podigne optužnicu, ustvrdivši da ima dokaze i svjedoke koji mogu potvrditi da je počinjen "težak ratni zločin".

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine priopćilo je u studenom 2015. da je u tijeku rasvjetljivanje činjenica i okolnosti na temelju kojih bi se identificirali počinitelji zločina na područjima sela Rezale i Ćirez na Kosovu.

Predistražni postupak je, kako se navodi u tadašnjem priopćenju Tužiteljstva, pokrenut nakon što su na području Raške, na jugu Srbije, u masovnoj grobnici kod mjesta Rudnica nađeni posmrtni ostaci civila albanske nacionalnosti za koje se sumnja da su stradali na području sela Rezale i Ćirez.

"U suradnji s pripadnicima EULEX-a, Tužiteljstvo za ratne zločine je do sada saslušalo više od 100 svjedoka", priopćilo je tada Tužiteljstvo.

Prema tadašnjim saznanjima beogradskog lista Danas, na temelju kaznene prijave Fonda za humanitarno pravo (FHP) u tijeku je predistražni postupak Tužiteljstva za ratne zločine protiv načelnika Glavnog stožera Ljubiše Dikovića i još tri osobe osumnjičene za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u selu Rezale na Kosovu 1999.

Prema izvješću FHP-a, u masovnoj grobnici u Rudnici nađena su tijela 27 žrtava ubijenih u Rezali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:08