NEMA MARKIRANJA

KAZNILI RODITELJE JER SU PRIJE POČETKA BLAGDANA ODVELI DJECU NA ODMOR Policija ih zaustavila u zračnoj luci iako su imali sve plaćeno

 
 Profimedia, PhotoAlto A

Policija je u zračnoj luci u Bavarskoj kaznila nekolicinu roditelja jer su namjeravali odvesti djecu na odmor prije službenog početka školskih praznika, izvijestili su lokalni mediji u nedjelju. Izostanak iz škole u Njemačkoj se shvaća vrlo ozbiljno i roditelji se smatraju odgovornima ako djeca ne odlaze u školu u dobi između šest i 16 godina, piše Deutsche Welle.

U tjednu uoči blagdana Duhova (blagdan Pedesetnice) koji je ove godine pao na nedjelju 20. svibnja, šest policajaca provjerilo je obitelji s djecom na aerodromu Memmingen u gradu Memmingerbergu. U slučajevima u kojima se radilo o djeci školske dobi, zamolili su roditelje za podatke škole koju im djeca pohađaju, te s njima na licu mjesta provjerili imaju li specijalno dopuštenje za put.

Deset obitelji kažnjeno je zbog izostanka djece iz škole, a novčane kazne mogu biti i 1.000 eura (oko 7.400 kuna).

‘Znamo već dugo za ovaj fenomen i bavimo se time. Ako nastavnik pri provjeri inzistira da dijete mora biti prisutno u školi, mi ih moramo vratiti’, rekao je glasnogovornik policije za Der Spiegel.

Bavarska je policija već apelirala na roditelje da ne odvode djecu na praznike prije završetka škole ili bez posebnog dopuštenja koje odobrava ravnatelj. Roditelji ipak, zbog nižih cijena van sezone i izbjegavanja gužve, ponekad biraju datume prije službenog početka školskih praznika.

Većina njemačkih saveznih zemalja odobrava produženi vikend za blagdan Duhova, no neki iznimno daju djeci slobodno dva tjedna. Sustav školovanja u Njemačkoj je besplatan i osnovno obrazovanje od 10 godina je obavezno. Školovanje kod kuće je ilegalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:34