‘NIJE UHIĆEN!‘

Kći Fikreta Abdića: ‘Žrtva je hajke koja se vodi u tri države, neka se konačno dogovore‘

Uz hrvatsko, Abdić ima i državljanstvo BiH, no ono automatski štiti od izručenja samo u predmetima ratnih zločina
Fikret Abdić 'Babo'
 Mario Pusic/Cropix

Kći Fikreta Abdića ustvrdila je u četvrtak kako njen otac u BiH nema status uhićenika te kako on nastavlja obavljati dužnost načelnika Velike Kladuše unatoč činjenici da je za njim raspisana Interpolova tjeralica po zahtjevu hrvatskog pravosuđa.

"Najbitnije je da je on (Abdić) ovoga jutra došao na posao", kazala je Elvira Abdić Jelenović u video izjavi koju je postavila na društvenim mrežama.

Potvrdila je kako su policajci iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u srijedu navečer došli u obiteljsku kuću u Velikoj Kladuši u kojoj živi Abdić i tamo mu uručili nalog za privođenje koji je za njim raspisan temeljem činjenice da ga Hrvatska traži zbog kaznenog djela zloporabe službenog položaja i ovlasti za koje je propisana kazna do deset godina zatvora.

Na snimci koju je objavila Abdićeva Laburistička stranka jasno se čuje kako policijski inspektor pojašnjava Abdiću za što ga se tereti u Hrvatskoj zbog čega je za njim i raspisana crvena Interpolova tjeralica te kako će odluku o tome jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje donijeti Sud BiH. Konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravosuđa.

Uz hrvatsko, Abdić ima i državljanstvo BiH, no ono automatski štiti od izručenja samo u predmetima ratnih zločina.

Vrhovni sud Hrvatske u prosincu 2019. godine ukinuo je presudu Županijskog suda u Rijeci po kojoj je Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje kaznenog djela zloporabe službenog položaja i ovlasti.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin osim za zloporabu položaja i ovlasti terete se i za omogućavanje drugome stjecanja protupravne imovinske koristi.

Prema navodima iz optužnice Abdić je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600 tisuća kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu tvrtke - vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna. Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio, jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih tvrtki, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

Elvira Abdić Jelenović sada pojašnjava kako njen otac nije želio dragovoljno otići na policiju bez odvjetnika, a da njima nije jasno za što ga se zapravo tereti. Potužila kako je cijela obitelj Abdić žrtva neutemeljenih sudskih progona i medijske hajke koja se protiv njih vodi u tri države odnos o u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

"Predlažem ovim državama da se dogovore gdje bi mi trebali biti i gdje ćemo voditi sve ove sudske sporove", kazala je Abdić Jelenović dodajući kako je jako zanima što će biti objavljeno u hrvatskoj javnosti o cijelom ovom slučaju.

Fikret Abdić u Hrvatskoj je ranije pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za ratne zločine počinjene na području sjeverozapadne Bosne gdje je tijekom rata u BiH bio na čelu autonomaškog pokreta čiji su se pripadnici borili protiv Armije BiH.

Iz SIPA-e su u četvrtak odbili komentirati Abdićev status.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 15:29