TUŽBA PROTIV KLINIKE

Kći obavila DNK test, cijela obitelj ostala u šoku: ‘Kao da se probudite u tuđem životu!‘

Nakon što je obavila DNK testiranje koje je trebalo pomoći u pronalaženju dalekih rođaka, ustanovljeno da kćer nema biološke veze s ocem

Umjetna oplodnja/Ilustracija

 Julie Limont/AFP

Jedan američki par podignuo je tužbu protiv klinike za plodnost, nakon što su otkrili da njihova sada već odrasla kći nije biološki povezana s ocem.

Mike i Jeanine Harvey kažu da su otkrili pogrešku nakon što su kupili komplet za DNK testiranje svojoj kćeri Jessici prije nego što je otputovala u Italiju, prenosi BBC.

Jessica, koja je vjerovala da ima Mikeovo talijansko naslijeđe, napravila je DNK test i otkrila da nema talijanske korijene. U klinici kažu da te optužbe shvaćaju ozbiljno.

Naime, Jessica je planirala svoj 30. rođendan provesti u Italiji, a prije nego što je otputovala, roditelji su joj kupili komplet za DNK testiranje kao božićni poklon. Ona i njezin suprug planirali su upotrijebiti rezultate testa kako bi im pomogli pronaći daleku rodbinu.

'Kao da se probudiš u tuđem životu'

No, rezultati su bili posve šokantni. "Rezultati testa dolaze, ja sjedim za stolom na poslu, otvaram i vidim nešto engleskog naslijeđa. Ima irskog, velškog, njemačkog... Ali gdje je talijansko, možda sicilijansko. Gdje? Ništa", izjavila je za američku novinsku mrežu CBS News.

Daljnje testiranje pokazalo je da postoji nula posto šanse da je biološki povezana sa svojim ocem.

Mike i Jeanine podvrgnuli su se postupku plodnosti u bolnici u Ohiju 1991. godine, a njihova je kći rođena iduće godine. Postupak uključuje ubrizgavanje sperme izravno u maternicu u nastojanju povećanja šanse za trudnoću.

Harveyevi kažu da gotovo 30 godina nisu sumnjali kako nešto nije u redu. Ovo otkriće bilo im je "kao da su se probudili u tuđem životu", rekao je Mike Harvey na konferenciji za novinare ranije ovog tjedna.

"Suočavanje s time da cijela vaša stvarnost nije onakva kakvom ste vjerovali da jest, nešto je što se ne da opisati", rekao je.

U tužbi protiv klinike Summa Health Systema i dr. Nicholasa Spirtosa, par navodi da je genetski materijal stranca korišten za oplodnju gospođe Harvey.

Nije prvi put

Također se navodi da je obitelj ušla u trag Jessicinom biološkom ocu, koji je bio na liječenju neplodnosti u isto vrijeme kada i Harveyevi te na istoj klinici.

Jessica kaže da je razgovarala s njim, a on joj je rekao kako mu je drago doznati da ipak ima dijete.

U izjavi za CBS News, Summa Health System navodi kako "ozbiljno shvaćamo ovu tvrdnju i razumijemo utjecaj koji to ima na obitelj. U ovom trenutku nismo se sastali s obitelji niti proveli vlastito testiranje".

Navodne pogreške, odnosno zamjene uzoraka za oplodnju događale su se i prije tijekom tretmana neplodnosti. Prošle je godine jedan par iz Kalifornije objavio da pokreću sudski postupak nakon što su 2019. dobili djevojčicu za koju su tvrdili da im ne sliči.

Nakon DNK testa, pronašli su par koji je doveo njihovu kćer na termin te su zajedno odlučili zamijeniti djevojčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 00:19