MAJKA TUŽI DRŽAVU

Kći ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua ima državljanstvo Litve: ‘Pa to je nadrealno!‘

Djevojčica je navodno dobila državljanstvo 2019., nakon udaje svoje majke za litavskog državljanina i biznismena

Vladimir Putin i Sergej Šojgu

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Jelena Kaminskas, bivša djevojka ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, podigla je tužbu kako bi ostala u EU, nakon što je ovog ljeta izgubila dozvolu boravka u Litvi, prenosi američki Newsweek.

Litavska nacionalna radiotelevizija (LRT) izvijestila je u nedjelju da je Jeleni Kaminskas, rođenoj Šebunova, poništena dozvola boravka jer je Odjel državne sigurnosti Litve ocijenio da bi njezina prisutnost u zemlji mogla predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti zbog njezinih veza s Rusijom.

Ruski istraživački list The Insider izvijestio je 2019. da Kaminskas, bivša hostesa u ruskom Ministarstvu za izvanredne situacije (MES), koje je Šojgu vodio 21 godinu, navodno ima dvoje djece s ministrom obrane, sina rođenog 2001. i kćerku rođenu 2008.

Maloljetna djevojčica ima litavsko državljanstvo, objavio je LRT, pozivajući se na relevantne dokumente. Djevojčica je navodno dobila državljanstvo 2019., nakon udaje svoje majke za Adolfasa Kaminskasa, litavskog državljanina i biznismena, koji ju je priznao kao svoju kćer.

Jelena Kaminskas ima još dvoje djece u braku s Adolfasom Kaminskasom.

Privremena dozvola boravka

Litavska radiotelevizija otkrila je da je Jelena Kaminskas 2017. dobila privremenu dozvolu boravka. Ovog ljeta ju je izgubila, nakon što su se ona i njezin suprug preselili u Rusiju. Adolfas Kaminskas je na proljeće dobio rusku putovnicu te je tako postao ruski državljanin.

Jelena Kaminskas se krajem kolovoza žalila na odluku Državnog odjela za migracije da joj oduzme boravišnu dozvolu u Litvi. Ročište u ovom slučaju tek treba biti zakazano.

Olga Lautman iz Centra za analizu europske politike (CEPA) kaže kako je "nadrealno" da Šojguova kći ima litavsko državljanstvo.

"Kći ruskog ministra obrane, ratnog zločinca Šojgua ima litavsko državljanstvo", napisala je na Twitteru, podijelivši članak The Insidera. "Rusija provodi tajne operacije protiv Zapada, ali nema problema s uživanjem svih luksuza i prava preko naših institucija. To mora prestati", poručila je analitičarka.

Ruski Insider piše da je Adolfas Kaminskas stekao brojne tvrtke u Litvi, vrijedne gotovo 20 milijuna eura, otprilike u vrijeme kada se par vjenčao. Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, počeo je prodavati svoju imovinu u Litvi. Kaminskas i njezin suprug navodno posjeduju više tvrtki u Rusiji, prenosi Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:12