‘PARALIZIRAN JE‘

Kći srpskog političara u Splitu čula strašne vijesti: ‘Agenti su ga odveli iz kuće. Čini se da je otrovan‘

Nikola Sandulović navodno je paraliziran, ima brojne tragove i ozljede koje sugeriraju nedavno premlaćivanje

Nikola Sandulović s kćeri Klarom snimljen u Splitu 2014. godine

 Tom Dubravec/CROPIX

Prava drama odvijala se u srijedu ujutro na Senjaku, elitnom dijelu Beograda - naime, agenti BIA-e (Bezbednosno-informativna agencija) ušli su u kuću Nikole Sandulovića, predsjednika Republikanske stranke, te ga odveli na ispitivanje. Prva iduća vijest o Sanduloviću nije umirila obitelj, dapače - kako Slobodna Dalmacija doznaje od Klare Sandulović, kćeri istaknutog oporbenjaka, pronašli su ga na VMA, bolničkom centru u Beogradu, gdje je bio hospitaliziran, na Jedinici intenzivnog liječenja. Priča je to koju kao da je pisao John le Carre, ali nije, to je stvarnost u susjednoj Republici Srbiji.

Prema posljednjim informacijama od obitelji i bliskih suradnika, Nikola Sandulović u četvrtak popodne vraćen je kući u lošem stanju. Navodno je paraliziran, ima brojne tragove i ozljede koje sugeriraju nedavno premlaćivanje, doznaje se od Klare Sandulović.

- Jučer je njegova supruga našla otključana vrata kuće, a mog oca nigdje... Odmah je otišla na policiju prijaviti nestanak, a tamo su joj samo rekli ‘ne brinite, gospođo, na sigurnom je, vratit će se...‘. To je bio prvi znak da nešto nije u redu, da je pošlo po zlu, a najgore je tek doznala jutros - od devet sati čeka na VMA, jer je doznala da je u bolnici, ali nitko joj ne daje nikakve informacije, tek da je ‘pod zaštitom vojne službe‘ i da joj informacije može dati samo ‘liječnik od povjerenja‘... Navodno je nepokretan, sve se čini kao da je opet otrovan vojnim nervnim otrovom - uznemirena i isprekidanim glasom govori Klara Sandulović, kći predsjednika srpske Republikanske stranke, koja je zbog cijele situacije hitno napustila Split, gdje je došla proslaviti Božić i Novu Godinu s obitelji, kako bi se vratila u Beograd pomoći ocu.

Ovo nije prvi put da je Nikola Sandulović na granici života i smrti. Već je jednom otrovan, prije dvije godine - očigledno je to omiljeno sredstvo likvidacije na istoku, do novičoka i sličnih agensa može se doći jednostavno kao kod nas do Kalašnjikova - dok je dva pokušaja ubojstva eksplozivom preživio.

image

Nikola Sandulović

Tom Dubravec/CROPIX

Jednom je bačena bomba u dvorište njegove kuće na Senjaku, dok je drugi put, početkom 2010. godine, postavljena eksplozivna naprava pod njegov džip. U detonaciji je Sandulović teže ozlijeđen, a njegova tri suputnika lakše. Za pokušaj ubojstva te druga kaznena djela ugroze sigurnosti građana optužena su četvorica muškaraca, a na suđenju, koje je okončano osuđujućom presudom i višegodišnjim kaznama zatvora, došlo je i do tučnjave između Sandulovića i jednog od optuženih koji su dolazili sa slobode na ročišta. Ta je presuda, međutim, ukinuta na višem apelacionom sudu u Beogradu tako da se čeka nova sudska odluka.

Sandulović je nekad bio bliski suradnik te jedno vrijeme i šef osiguranja bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića, za čije ubojstvo su osuđeni Miloš Simović i Sretko Kalinić. Proeuropska orijentiranost zasigurno je jedan od potencijalnih motiva za eliminaciju Nikole Sandulovića iz političkog života Srbije, pa i života kao takvog, a vrlo slično kao i s Đinđićem, mediji povezani s vlašću atentate na Sandulovića pokušavaju prikazati kao obračun mafije kojoj i sami pripadaju...

Prijavljen je, inače, početkom pandemije zbog "izazivanja panike i nereda, ometanja pravde i sprečavanja službenog lica u vršenju službene radnje" zbog objave na Facebooku, a iako nikad nije optužen, neki srpski mediji vole naglasiti kako je svojedobno uhićen u akciji "Sablja" te se nalazi u "Bijeloj knjizi organiziranog kriminala MUP-a Srbije kao pripadnik zvezdarskog klana"...

Motiva za "uklanjanje" Sandulovića ne nedostaje, još jedan spominje sugovornica Slobodne Dalmacije.

- Zanimljivo je kako su ga uhitili dan nakon što je položio vijenac i izrazio sućut albanskim žrtvama, civilima. Nitko nam ništa ne govori, nema nikakvog objašnjenja niti zašto je uhićen niti o njegovom zdravstvenom stanju. Ovo je jedna tortura, eto pod kakvim uvjetima mi živimo, praktički nema dana da ne bude nekakvih prijetnji, a evo, pokušaji ubojstva isto su redoviti - sarkastično komentira Klara Sandulović.

Jer njezin otac je u utorak položio vijenac u Prekazima te izrazio sućut nevinim albanskim žrtvama, civilima, obitelji Jašari, što je pak kod većine medija u Srbiji bilo popraćeno izrazima gađenja, ljutnje i nevjerice, kao uostalom i veći dio političke aktivnosti Nikole Sandulovića kojeg posprdno nazivaju "Kurtijevim Srbinom". Sandulović, naime, održava dobre odnose s predsjednikom Kosova za koje smatra da je nezavisnost "gotova stvar", što naravno samo dodatno ljuti "državotvorne snage" u Srbiji. A možda ih je i motiviralo na ovaj posljednji incident.

Službene upite o cijeloj situaciji, kao i stanju oporbenog političara, Slobodna Dalmacija uputila je MUP-u Srbije kao i beogradskoj bolnici gdje je Sandulović hospitaliziran - odgovori se još čekaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 04:06