NAPETI ODNOSI

KERRY 'Palestinsko nasilje i izraelsko naseljavanje narušavaju mir, rješenje s dvije države je ugroženo' NETANYAHU 'Kerry je protiv Izraela'

 Remo Casilli / REUTERS

Američki državni tajnik John Kerry je u srijedu upozorio da je ugroženo rješenje izraelsko-palestinskog sukoba s dvije države, te je istaknuo kako SAD ne može ostati po strani dok nasilje i izraelsko naseljavanje riskira potkopavanje mira.

U govoru održanom samo nekoliko tjedana prije no što će administracija Baracka Obame predati vlast novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, Kerry je rekao kako Izrael neće "nikada imati istinski mir" s arapskim svijetom ako ne postigne dogovor temeljen na tome da Izraelci i Palestinci žive u svojim državama.

"Unatoč našim najboljim pokušajima tijekom godina, rješenje s dvije države je sada ugroženo", rekao je Kerry u State Departmentu.

"Zbog savjesti ne možemo ne učiniti i ne reći ništa kad vidimo da nestaje nada u mir", dodao je američki tajnik.

"Istina je da trendovi na terenu – nasilje, terorizam, provokacije, širenje nasilja i okupacija koja se čini vječnom, uništavaju nade za mir kod obje strane, te sve više cementiraju nepovratnu realnost jednodržavnosti koju većina ljudi ne želi", objašnjava Kerry.

Američki državni tajnik je osudio palestinsko nasilje za koje je rekao da se odnosi na "stotine terorističkih napada u protekloj godini".

Njegove oproštajne riječi će teško promijeniti bilo što na terenu između Izraela i Palestine ili spasiti niz neuspješnih mirovnih pregovora na Bliskom istoku koje je inicirala administracija Baracka Obame.

Izraelci čekaju da Obama odstupi s funkcije, te od novog predsjednika Trumpa, koji stupa na dužnost 20. siječnja, očekuju povlašteniji tretman. Trump je na svom Twitter profilu u srijedu osudio Obaminu administraciju zbog nedavnog glasovanja u Vijeću sigurnosti o rezoluciji protiv Izraela koju je SAD omogućio jer se suzdržao i nije uložio veto, te zbog nuklearnog sporazuma s Iranom od prošle godine.

"Ne možemo i dalje dopuštati da se prema Izraelu odnose s takvim prezirom i nepoštovanjem. Nekoć su imali velikog prijatelja u SAD-u, ali to više nije tako", napisao je novi američki predsjednik u jednoj od svojih objava.

"Ostani snažan, Izraele, 20. siječnja se ubrzano približava!", zaključio je Trump.

On je otvoreno lobirao protiv nedavne rezolucije UN-a kojom se osuđuje izraelsko naseljavanje spornih teritorija, te se očekuje da će staviti veto na svaku buduću odluku protiv Izraela.

Nedavno se obvezao da će premjestiti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, a za novog veleposlanika imenovao Davida Friedmana, odvjetnika koji je prikupljao novac za nova naselja, te koji se protivi rješenju o dvije države.

Kerry je branio nedavnu rezoluciju Vijeća sigurnosti, tvrdeći kako je cilj toga bilo očuvanje mogućnosti rješenja s dvije države jer bi američki veto bio davanje dozvole za daljnju gradnju naselja "kojoj se mi bitno protivimo".

"Nije ova rezolucija ono što izolira Izrael. Trajna politika gradnje naselja je ono što riskira učiniti mir nemogućim", rekao je.

Netanyahu Kerryjev govor ocijenio pristranim

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srijedu kritizirao "pristran" govor protiv Izraela američkog državnog tajnika Johna Kerryja, optuživši ga ja je opsjednut pitanjem izraelskih naselja.

"Kao i rezolucija Vijeća sigurnosti koju je državni tajnik istaknuo u UN-u, njegov govor je bio uperen protiv Izraela", izjavio je Netanyahu, prema priopćenju njegovog ureda.

"Tijekom jednog sata on je opsesivno govorio o naseljima i samo je spomenuo korijen sukoba, to jest palestinsko protivljenje židovskoj državi, bez obzira u kojim granicama", dodao je premijer.

John Kerry se u srijedu ponovo zalagao za rješenje na temelju dviju država, izraelskoj i palestinskoj kao jedinom mogućem putu prema miru između dva naroda.

U priopćenju izraelske NGO Mir sada, koja se protivi naseljavanju, poziva se Benjamina Netanyahua da usvoji parametre prijedloga koje je iznio John Kerry.

"Netanyahu mora danas usvojiti parametre koje je predstavio Kerry umjesto da radi ustupke najekstremnijim snagama svoje koalicije i mora zalediti širenje naselja, poništiti zakon kojim se legaliziraju izgrađena naselja na privatnim palestinskim zemljištima", naglašava NGO Mir sada.

Ta NGO je aludirala na nacrt zakona kojim bi se legaliziralo 4000 stanova u izraelskim naseljima izgrađenim na Zapadnoj obali na privatnim palestinskim zemljištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:48