‘TRUMPISTI‘ SE INATE

Kevin McCarthy opet nije uspio, zastupnički dom američkog Kongresa i dalje bez predsjednika

Republikanac Kevin McCarthy uzalud je ponudio značajne ustupke dvadesetak trumpističkih zastupnika koji su izazvali blokadu Kongresa

Kevin McCarthy (drugi s desna)

 Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

Republikanci u četvrtak i dalje još nisu izabrali predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa zbog otpora šačice zastupnika desnog krila stranke, pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Favorit za zamjenika Nancy Pelosi, republikanac Kevin McCarthy, pružio je ruku pomirenja dvadesetak trumpističkih zastupnika koji su izazvali blokadu, ponudivši im značajne ustupke, ali uzalud.

Oni i dalje ne žele popustiti, a već je održano osam krugova glasanja, što se nije dogodilo u zadnjih 100 godina.

Blokada ima konkretne posljedice - bez predsjednika doma, zastupnici ne mogu prisegnuti i prema tome ni prionuti poslu.

"Nadam se da će se republikanci danas prestati svađati, klevetati i zabijati noževe u leđa kako bismo mogli raditi u službi američkom narodu", apelirao je na njih vođa demokrata Hakeem Jeffries.

Pripadnici najkonzervativnijeg krila Republikanske stranke nemaju povjerenja u McCarthyja i koriste jako tanku većinu koju republikanci imaju u donjem domu da bi se ispunilo njihove uvjete.

"Odlučni smo iz temelja promijeniti tu instituciju koja je zastranila", poručio je zastupnik Sjeverne Karoline Dan Bishop.

Za izbor predsjednika Zastupničkog doma, trećeg najvažnijeg čovjeka američke politike nakon predsjednika i potpredsjednika države, potrebna je većina od 218 glasova. Kevin McCarthy za sada ima 201.

Zastupnik iz Kalifornije nema međutim vjerodostojnog protukandidata. Kao moguća alternativa spominje se samo vođa republikanske većine u Zastupničkom domu Steve Scalise, no on nema ozbiljne izglede.

Zastupnici će nastaviti glasati dok ne izaberu predsjednika. To bi se moglo riješiti za nekoliko sati, ali i protegnuti na više tjedana kao 1856. kada je trajalo dva mjeseca i 133 kruga glasanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2023 02:49