SVE SU ZNALI

KFOR RASKRINKAO VUČIĆA 'Srpske vlasti bile su unaprijed obaviještene o jučerašnjoj akciji kosovske policije, nije bilo iznenađenja'

 
 Marko Djurica / REUTERS, screenshot

Međunarodne snage na Kosovu (KFOR) priopćile su u srijedu da su vlasti Srbije bile "unaprijed obaviještene" o jučerašnjoj akciji kosovske policije i da "nije bilo iznenađenja".

"Bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima. Svi su bili unaprijed obaviješteni o operacijama i nije bilo iznenađenja“, rekao je glasnogovornik KFOR-a pukovnik Vincenzo Grasso za beogradsku televiziju TV Prva.

Istaknuo je da je poslije jučerašnjih napetosti situacija na Kosovu u srijedu mirna, ali da je i u utorak “situacija bila pod kontrolom“ i da je konstantno praćena.

Na pitanje bi li u bilo kojoj situaciji KFOR jučer reagirao i zaštitio Srbe, Grasso nije izravno odgovorio, navodeći da je KFOR "treća linija odgovora“.

"Radila je kosovska policija i završili su akciju tijekom dana bez velikih problema“, objasnio je Grasso, navodeći da je problema bilo samo u Zubinom Potoku, gdje su lokalni Srbi postavili barikade na cesti.

„Ako kosovska policija ne traži našu intervenciju, mi nećemo intervenirati. Osim ako situacija nije izuzetno loša, da prijeti miru i stabilnosti“, naglasio je pukovnik KFOR-a.

Glasnogovornik međunarodnih mirovnih snaga ukazao je da situaciji na Kosovu najviše prijete političari i njihova retorika.

„U ovom trenutku, miru na Kosovu najviše prijeti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovdje skoro 20 mjeseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća prijetnja miru i stabilnosti je retorika koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome sudjeluju“, naglasio je glasnogovornik KFOR-a.

Pojedini mediji u Beogradu u srijedu pišu kako je jučer na Kosovu situacija bila „na rubu oružanog sukoba“.

„Udar na sjever Kosova“, „Pucali na Srbe, Vučić digao vojsku“, „MIG 29 otjerao Šiptare sa sjevera“, „Pucali na Srbe, tukli i starce“, samo su neke od naslovnica današnjih beogradskih dnevnih listova i tabloida.

screenshot Alo
Alo

screenshot 24 sata Srbija
24 sata Srbija

screenshot Večernje novosti
Večernje novosti

screenshot Kurir
Kurir

Iznimka je jedino liberalno-građanski list „Danas“ čiji je naslov: „Beograd i Priština širili paniku“.

screenshot Danas
Danas

Kosovska policija izvela je u utorak operaciju na sjeveru Kosova u kojoj je uhićeno 19 policajaca, priopćio je Policijski inspektorat Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorka je, na kraju sjednice Skupštine posvećene Kosovu, rekao da je uhićeno ukupno 28 osoba - 20 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak.

Akcija na sjeveru Kosova počela je u utorak rano ujutro, oko 6,15 sati, a u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici oglasile su se sirene za zračnu opasnost.

Zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever, Vučić je zapovjedio je stavljanje svih postrojbi Vojske Srbije u stanje pune borbene pripravnosti.

Vučić je u utorak navečer zanijekao da je govorio o mogućnosti vojne intervencije kada je izjavio da će "naša vojska, ukoliko dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg ugrožavanja poretka i života ljudi na sjeveru Kosova i Metohije, zaštititi naš narod".

Vučić tvrdi da glasnogovornik KFOR-a ne govori istinu o akciji kosovske policije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u srijedu kao neistinite tvrdnje glasnogovornika KFOR-a Vinchenza Grassa da su vlasti u Srbiji bile obavještene o akciji kosovske policije (KPS) na sjeveru Kosova i da "nije bilo iznenađenja".

"Lijepo neka kaže koga je izvijestio. Ne govori istinu, to je sve. To je lako dokazati", rekao je Vučić novinarima nakon posjeta Vojnoj gimnaziji u Beogradu.

Vučić je ironično dodao kako je KFOR možda obavijestio nekog od organizatora oporbenih prosvjeda '1 od pet milijuna' ili nekog od vladika Srpske pravoslavne crkve, ali da "državne organe nije".

On je ustvrdio kako su informacije o jučerašnjoj akciji KPS-a, koju je on sam najavio još 17. svibnja, dobivene "iz obavještajnih izvora". Poručio je će "Srbija zaštiti svoj narod na Kosovu" i da "neće sjediti prekriženih ruku".

"Oni misle završilo se to. Situacija je mnogo gora i teža nego što je bila jučer u ovo vrijeme. Imamo ne samo obavještajne podatke, nego i razgovaramo s našim narodom. Situacija na cijelom Kosovu, što se tiče srpskog življa, mnogo je teža nego jučer", ustvrdio je srbijanski predsjednik.

Vučić je komentirao činjenicu da je u akciji, za koju se tvrdi da je izvedena u sklopu borbe protiv kriminala, uhićeno dvostruko više uhićenih Srba nego Albanaca, unatoč strukturi stanovništva po kojoj je na Kosovu i u policiji 14 puta više Albanaca nego Srba. To bi značilo, ocijenio je Vučić, da su "Srbi su 28 puta veći kriminalci u policiji, nego Albanci".

Prema Vučićevoj ocjeni, konačni cilj prištinskih vlasti je uhićenje zapovjednika Kosovske policijske službe za sjever Željka Bojića, te daljnja zastrašivanja i iseljavanja Srba s Kosova.

Vučić je pozvao kosovske Srbe da budu "jedinstveniji nego ikad dosad" i to iskažu na prosvjedu koji je za danas zakazan u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

"Kao srbijanskom predsjedniku obveza mi je da budem uz one koji Srbiju doživljavaju kao svoju domovinu i uz vlastiti narod. Ja sam izabrao svoju stranu - to je Srbija i Srbi na Kosovu. Bit ću uz njih i neću se odvajati od njih ni u mnogo težim trenucima nego što su bili jučer", naglasio je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 02:45