ALARM IZ MICROSOFTA

Kibernetički rat bjesni zbog cjepiva: Već mjesecima žele nam ukrasti podatke. Evo o kome se radi

Microsoft je priopćio da su uglavnom sve mete napada bile uključene u istraživanje cjepiva i liječenja za Covid-19
Vladimir Putin, Kim Jong Un
 Afp/Profimedia

Microsoft je izvijestio kako je otkrio da su ruski i sjevernokorejski hakeri, povezani s vladama tih država, pokušavali ukrasti vrijedne podatke vodećih farmaceutskih kompanija i istraživača cijepiva, prenosi AP.

U današnjoj objavi na blogu stoji da je većina napada tijekom posljednjih mjeseci bila neuspješna, ali nisu dali informacije koliko je napada ipak uspjelo i koliko su ozbiljne te provale bile.

Kineski hakeri koje podržava država također ciljaju na proizvođače cjepiva, priopćila je još u srpnju američka vlada.

Microsoft je priopćio da je većina meta napada smještena u Kanadi, Francuskoj, Indiji, Južnoj Koreji i SAD-u, a uglavnom su svi oni bili uključeni u istraživanje cjepiva i liječenja za Covid-19. Dodali su da je većina imala cjepiva u različitim fazama kliničkog ispitivanja.

Tvrtka je identificirala jednu od hakerskih skupina koju podržava Rusija. Radi se o skupini naziva 'Fancy Bear', ruskim vojnim agentima za koje je britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost ljetos rekao da stoje iza takvih pokušaja. Dvoje drugih napadača su bili sjevernokorejska grupa Lazarus te skupina za koju Microsoft tvrdi da se zove Cerium.

Većina provala je uključivala pokušaje krađe vjerodajnica osoba povezanih s tim organizacijama. Skupina Lazarus se predstavljala kao regruteri za posao, dok je Cerium ciljao na phishing mailove u kojim su se predstavljali kao članovi Svjetske zdravstvene organizacije.

Objava na blogu se poklopila i s nastupom predsjedika Microsofta Brada Smitha na međunarodnom forumu koji poziva države na zaštitu zdravstvenih ustanova od kibernetičkih napada.

Optimizam oko razvoja cjepiva za Covid-19 je porastao otkako je farmaceutski div Pfizer početkom tjedna objavio da preliminarni podaci pokazuju kako je njihovo cjepivo 90% učinkovito.

Istovremeno, broj slučajeva koronavirusa u svijetu raste. U SAD-u je dnevni broj umrlih porastao za više od 40% tijekom posljednja dva tjedna, javlja AP news.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2021 09:02