ČESTITKE I SLAVLJE

Kijev i Kišinjev slave povijesnu odluku Bruxellesa, a Gruzija želi biti sljedeći kandidat za EU

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili izjavila je da je njezina zemlja spremna poduzeti potrebne mjere

Volodimir Zelenski i čelnici EU-a

 Ukraine Presidency/Zuma Press/Profimedia/Ukraine Presidency/Zuma Press/Profimedia

"Povijesnu" odluku Bruxellesa o dodjeli Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo pozdravljaju Kijev i Kišinjev te ističu da su spremni na reforme, čestitaju im čelnici Europske unije, a predsjednik Francuske, trenutačne predsjedateljice Unije naziva odluku "snažnim signalom" Rusiji.

Na redovitom samitu u četvrtak navečer čelnici država članica EU-a donijeli su povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji koja je najavila spremnost provesti potrebne mjere da i ona dobije kandiatski status.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je "jedinstveni povijesni trenutak" nakon službene dodjele kandidatskog statusa njegovoj zemlji.

"To je jedinstveni i povijesni trenutak u odnosima Ukrajine i EU", tvitao je Zelenski i ustvrdio da je "budućnost Ukrajine unutar EU-a".

Brojni ukrajinski čelnici brzo su reagirali na objavu koju je u četvrtak navečer izrekao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Današnji dan početak je dugog putovanja koje ćemo prijeći zajedno", rekao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u kratkoju videoporuci snimljenoj s kolegom po dužnosti iz EU-a, povjerenikom za vanjske poslove i sigurnost EU-a Josepom Borrellom.

"Ukrajina će pobijediti", poručio je na Twitteru. "Ukrajina pripada europskoj obitelji. Budućnost Ukrajine je u EU-u".

Ukrajinski premijer Denis Šmigal smatra da je današnji povijesni dan "nova etapa u europskoj arhitekturi". "Službeni status kandidata za EU znači nove reforme, približavanje u svim sektorima gospodarstva i proces cjelovitog ulaska na tržište EU-a".

Moldavija

Moldavska predsjednica Maia Sandu u četvrtak je kazala da je potez EU kojim je dodijelila njezinoj državi status kandidata obilježio povijesni dan.

"Pred nama je težak put, koji će zahtijevati puno rada i truda", dodala je Sandu u obajvi na Facebooku. Članstvo u EU donijet će dobrobit, više prilika i više reda toj maloj državi koja se nalazi između Ukrajine i Rumunjske, rekla je.

Gruzija

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili izjavila je da je njezina zemlja spremna poduzeti potrebne mjere kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU koji joj čelnici nisu dodijelili dok ne provede nove reforme.

"Spremni smo odlučno raditi idućih mjeseci da bismo dobili kandidatski status", objavila je Zurabišvili na Twitteru pošto je Bruxelles obećao Tbilisiju europsku perspektivu.

Europska komisija

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je kazala da je uvjerena da će Ukrajina i Moldavija što je brže moguće provesti potrebne reforme.

"Ništa nije moglo dati više nade građanima Ukrajine, Moldavije i Gruzije u ovim teškim vremenima", kazala je novinarima na rubu samita EU u Bruxellesu, pošto su čelnici zemalja članica EU-a objema državama dodijelili status kandidata za ulazak u EU.

Von der Leyen je dodala da je pred kandidatkinjama još puno posla.

"Duboko sam uvjeren da nas odluka koju smo danas donijeli čini jačima. Ukrajina, Moldavija i Gruzija bit će jače suočene s ruskom agresijom.

"To ojačava i Europsku uniju jer ponovno svijetu pokazuje da je Europska unija ujedinjena i snažna pred vanjskim prijetnjama".

Francuska i Njemačka

Status kandidata za Europsku uniju dodijeljen Ukrajini i Moldaviji "vrlo je snažan signal prema Rusiji", ocijenio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Kao predsjednik zemlje koja do kraja lipnja predsjeda Europskim vijećem Macron je na samitu u Bruxellesu pozdravio "političku gestu" Europe koja je "snažna i ujedinjena".

Drugi čelnici Unije na Twitteru su čestitali dvjema zemljama na formalnom stjecanju statusu kadnidata

"27 puta da!" napisao je njemački kancelar Olaf Scholz o jednoglasnog podršci Dvadesetsedmorice.

"To je dobra suradnja u europskoj obitelji", dodao je Scholz.

Estonska premijerka Kaja Kallas napisala je da se "povijest ispisuje".

Odluka "potrvrđuje ispravnu poziciju Ukrajine u Europi. Oni se bore za slobode i vrijednosti na kojima je utemeljen EU"

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis nazvao je odluku "povijesnim dostignućem" u poruci objavljenoj na Twitteru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2022 19:10