PARADA U MOSKVI

Kijev ima zapanjujuću teoriju o tome što će se danas događati na Crvenom trgu: ‘Šanse su ravne nuli!‘

Putin je prije tri godine priznao da su dužnosnici razmatrali korištenje dvojnika, ali je tvrdio da je ta ideja odbijena

Vladimir Putin na Crvenom trgu

 Gavriil Grigorov/Afp

Ukrajinci tvrde da je Vladimir Putin poslao dvojnika da bude domaćin velike vojne parade na Crvenom trgu u utorak zbog ‘paranoičnog straha za svoj život‘.

Ova je tvrdnja došla od službenika kijevske vlade i savjetnika ministra unutarnjih poslova Antona Geraščenka.

"Putin se neće usuditi pojaviti na paradi 9. svibnja, ali će poslati dvojnika", rekao je.

Glasine o tome da Putin koristi dvojnike - koji su se podvrgnuli plastičnim operacijama kako bi izgledali poput Putina - datiraju prije rata protiv Ukrajine, ali su se nedavno pojačale, koliko god takve teorije bile malo vjerojatna.

Priča se da se zbog rata protiv Ukrajine Putin paranoično boji atentata.

"Napad dronom na Kremlj 3. svibnja dodatno je pojačao Putinove strahove", rekao je Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova i bivši zamjenik ministra.

"Šanse da on, a ne neki njegov dvojnik, sudjeluje u paradi, ravne su nuli", poručio je. "Putin će sjediti u bunkeru, a na Crveni trg ide netko drugi!"

I dok se pravi Putin drži na udaljenosti od 20 stopa od sugovornika, dvojnici se šalju da se rukuju s ljudima i upoznaju velike grupe iz neposredne blizine, smatra Geraščenko.

Inače, Putin se danas nakratko pojavio u snimku koji je pustio Kremlj, pozdravljajući predsjednika Kirgistana Sadira Žaparova, jednog od samo nekolicine stranih čelnika koji su doletjeli kako bi prisustvovali događaju 9. svibnja.

Tjelesne dvojnike koristili su bivši čelnici Kremlja, na primjer Josef Staljin i Leonid Brežnjev.

Putin je prije tri godine priznao da su dužnosnici razmatrali korištenje dvojnika, ali je tvrdio da je ta ideja odbijena.

"Odbacio sam pomisao na dvojnike", rekao je.

Priznao je da se prijedlog pojavio početkom 2000-ih kada je Rusija bila pogođena terorističkim napadima.

Predloženo je da bi dvojnik trebao zauzeti njegovo mjesto na događajima na kojima bi šef države mogao biti ugrožen, rekao je.

"Bilo je to u najtežem razdoblju našeg rata protiv terorizma", poručio je tada Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:55