TEŠKE OPTUŽBE

Kijev kaže da je Rusija ukrala nekoliko stotina tisuća tona žitarica: ‘Na djelu je opća pljačka‘

"Uskoro će biti žetva pšenice na jugu. Ali seljaci u ovoj situaciji mogu reći: ‘Evo ključeva od traktora - idite sami pokupite ako želite‘", rekao je Solski

A Palestinian worker holds wheat grains at traditional a wheat mill, in Rafah, in the southern Gaza Strip, on March 21, 2022. - Russia's invasion of Ukraine could mean less bread on the table for many countries in the Arab world where millions already struggling to survive. The region is heavily dependent on wheat supplies from the two countries which are now at war, and any shortages of the staple food have the potential to bring unrest. (Photo by SAID KHATIB/AFP)

 Said Khatib

Ruske snage ukrale su "nekoliko stotina tisuća tona" žitarica s okupiranog ukrajinskog teritorija, kazao je u subotu zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede.

Taras Visocki je za ukrajinsku javnu televiziju izrazio zabrinutost da su ruske snage ukrale i većinu od ukupno, kako je kazao, 1,5 milijuna tona žitarica skladištenih na okupiranom teritoriju.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u četvrtak Rusiju za krađu žita na teritoriju koji je okupirala, što je čin za koji je rekao da povećava prijetnju globalnoj sigurnosti hrane.

Ministar poljoprivrede Mikola Solski kazao je da se krađa žitarica povećala u posljednja dva tjedna.

"Osobno to čujem od mnogih vlasnika silosa na okupiranom teritoriju. Ovo je čista pljačka. I to se događa posvuda na okupiranom teritoriju", rekao je Solski, prenosi ministarstvo.

Istaknuo je i da bi takva situacija mogla stvoriti probleme s hranom u drugim područjima.

"Uskoro će biti žetva pšenice na jugu. Ali seljaci u ovoj situaciji mogu reći: 'Evo ključeva od traktora - idite sami pokupite ako želite'", rekao je Solski.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u petak da je u šest ukrajinskih oblasti završila sjetva proljetnih žitarica usprkos ruskoj invaziji.

Ukrajina je podijeljena na 24 oblasti, ali ne planira se sijanje žitarica u Luhansku na istoku zbog teških borbi.

Ministarstvo nije dalo procjenu za žetvu žitarica u 2022. a analitičari predviđaju pad proizvodnje s 86 milijuna tona u 2021. na 41,4 milijuna tona ove godine.

Konzultantska firma APK-Inform procjenjuje u 2022./2023. izvoz 33, 2 milijuna tona žitarica iz Ukrajine, što je znatno manje u usporedbi s 45, 5 milijuna u prethodnoj sezoni koja završava u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 11:06