NOĆNA SABOTAŽA?

Kijev: ‘Moćna eksplozija zatresla je rusku bazu kraj Latvije, uništeni su jurišni helikopteri‘

Napadom na zračnu bazu u ruskom Ostrovu, pored granice s Latvijom, potpuno su uništena dva ruska helikopetra Ka-52 "Aligator"

Napadački helikoperi Ka-52 uništeni su u napadu na rusku bazu

 Russian Defence Ministry/Tass/Profimedia

Dva su ruska helikoptera potpuno uništena a dodatna dva teško oštećena u noćnom napadu na zračnu bazu u ruskom Ostrovu, pored granice s Latvijom, objavilo je danas na telegramu ukrajinsko Ministarstvo obrane, bez izravnog preuzimanja odgovornosti.

"U noći 31. listopada, došlo je do moćne eksplozije u bazi Veret Ruskog mornaričkog ratnog zrakoplovstva (Oblast Pskov, Ostrov-5)"; objavio je Središnji obavještajni direktorat Ministarstva obrane. "Potpuno su uništena dva ruska Ka-52 "Aligator" napadačka helikoptera. Još dva su ozbiljno oštećena".

Prema objavi Direktorata, osoblje zračne baze Veret postavljeno je u stanje najviše pripravnosti kako bi pronašli "skupine sabotera". U tijeku su istražne radnje i još uvijek se potvrđuje je li u eksploziji bilo i smrtnih slučajeva.

Ako se vijest pokaže istinitom, radi se o nevjerojatnom incidentu, s obzirom na to da se radi o mornaričkoj zračnoj bazi Baltičke flote, tek tridesetak kilometara udaljenoj od granice s Latvijom i sedamdeset kilometara daleko od Estonije, dok je više od 600 kilometara daleko od Ukrajine, a zračna linija između Kijeva i Ostrova prolazi kroz cijelu Bjelorusiju.

Značajno je i što se radi o bazi u kojoj su nekad bili ruski strateški nuklearni bombarderi, te se i danas tamo vjerojatno nalazi nepoznat broj Tupoljev Tu-22M nadzvučnih bombardera. U sklopu baze se vrlo vjerojatno nalazi i spremište za pohranu nuklearnih bombi, iako je nemoguće doznati ima li u ovom trenutku tamo pohranjenih bombi te, ako ima, koliko.

Ukrajinske obavještajne službe naglasile su i kako je vrijednost jednog Ka-52 helikoptera oko 16 milijuna dolara. Kamov Ka-52 Aligator dvosjedni helikopteri su svevremenske platforme za udare na kopnene ciljeve, unaprijeđene verzije jednosjednog Ka-50 "Crne ajkule". Radi se o prepoznatljivom helikopteru čijim izgledom dominira dvostruki glavni rotor i odsustvo repnog rotora.

Radi se o modernim napadačkim helikopterima čija je serijska proizvodnja započela 2008., a prve su jedinice ušle u uporabu tek 2011. godine. Na početku rata, Rusija je raspolagala s oko 116 ovih helikoptera, a Oružane snage Ruske Federacije naručile su još barem 40 primjeraka. Prema Oryxovom registru potvrđenih ruskih gubitaka, do danas je uništeno najmanje 22 primjerka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:15