PREČAC DO ESKALACIJE

Kijev nabavlja oružje zbog kojeg je Putin bijesnio?! Sve su oči sada uprte u ovu zemlju...

Ni Biden nije htio dati ovo oružje jer se bojao reakcije Moskve

Vladimir Putin

 Nikolsky Alexei/Tass/Profimedia/Nikolsky Alexei/tass/profimedia

Velika Britanija i skupina europskih zemalja žele Ukrajini poslati krstareće rakete velikog dometa, slične onima koje Sjedinjene Američke Države Kijevu za sada ne žele poslati, a koje bi ukrajinskim snagama omogućile napadanje ruskih pozicija na poluotoku Krimu, piše The Guardian.

Britanija je potiho u opticaj pustila tender zapadnim proizvođačima oružja da Međunarodnom fondu za Ukrajinu koji vodi s Danskom, Nizozemskom, Norveškom i Švedskom ponude projektile i rakete dometa od 100 do 300 kilometara.

Skupe i kvalitetne rakete Storm Shadow europskog proizvođača oružja MBDA koje posjeduju britanska i francuska vojska, a koje imaju domet od 250 i više kilometara, odgovaraju zahtjevima iz spomenutog tendera.

image

Storm Shadow rakete prvi su puta ispaljene tijekom invazije na Irak koju je koalicija predvođena SAD-om i Velikom Britanijom pokrenula 2003.

Avpics/Alamy/Alamy/Profimedia

Jedan je anonimni britanski dužnosnik rekao da Storm Shadow ispunjava zahtjeve iz tendera, ali je i naglasio da još nije odlučeno hoće li se Ukrajini poslati krstareće rakete.

Ukrajina već duže vrijeme traži rakete velikog dometa kako bi mogla napadati ruske položaje koji su udaljeni od fronte no Bijela joj kuća za sada nije htjela poslati oružje kojim bi mogla napasti mete na teritoriju Ruske Federacije.

Ukrajinske snage obilato koriste precizne američke raketne bacače HIMARS koji imaju domet od 75 kilometara. Raketni bacači ATACMS imaju domet od skoro 300 kilometara no predsjednik SAD-a Joe Biden iste Kijevu ne želi dati jer se brine da bi Moskva taj potez mogla protumačiti kao eskalaciju sukoba.

Nije izgledno da će Britanija Ukrajini pribaviti rakete velikog dometa bez odobrenja Amerike, a čini se da će diplomacija morati raditi prekovremeno kako bi se stvorili uvjeti za slanje takvih raketa Kijevu.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u veljači da će Velika Britanija biti prva zemlja koja će Ukrajini dati oružje većeg dometa.

Ukrajinski su izvori rekli da ne gube nadu da će najzad dobiti rakete velikog dometa. Čelni ljudi zemlje vjerojatno će prije zaprimanja raketa morati obećati da neće atakirati ruski teritorij već da ih koristiti tijekom nadolazeće ofenzive. Kijev je više puta rekao da Ruse želi otjerati sa svog teritorija, pa tako i poluotoka Krima koji je Moskva ilegalno okupirala 2014. godine.

Ben Hodges, umirovljeni general koji je zapovijedao američkom vojskom u Europi, rekao je da bi Crnomorska flota Ruske ratne mornarice već napustila Sevastopolj kad bi Ukrajina imala Storm Shadow rakete. Hodges je naveo da je odlazak Rusa iz Sevastopolja jedan od preduvjeta za pokušaj zauzimanja Krima. Umirovljeni je general dodao da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ukrajinsko vojno vodstvo neće htjeti naljutiti Zapad time što će rakete velikog dometa koristiti mimo dogovora i obećanja.

Čak i kada bi Britanija i njezini europski partneri dogovorili slanje raketa Ukrajini, njihova bi cijena mogla biti problem za Međunarodni fond za Ukrajinu. Jedan Storm Shadow stoji oko dva milijuna funti (2,3 milijuna eura), a Fond na raspolaganju za sve troškove ima 320 milijuna funti.

Storm Shadow rakete prvi su puta ispaljene tijekom invazije na Irak koju je koalicija predvođena SAD-om i Velikom Britanijom pokrenula 2003. godine, a Britanija ih je ekstenzivno koristila za napade na Islamsku državu.

Ukrajina bi ih u teoriji mogla postaviti na svoje borbene avione MiG-29 i Su-27.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:33