‘NENADOKNADIVI GUBITAK‘

Kijev oplakuje heroinu ovog rata: Rusi su ubili ukrajinsku liječnicu koja je spašavala djecu oboljelu od raka

Dr. Oksana Leontjeva poginula je dok se autom vozila prema Ohmatditu, najboljoj dječjoj bolnici u Kijevu. Netom prije je sina odvela u vrtić

Dr. Oksana Leontjeva

 Tabletočki/Facebook

Dr. Oksana Leontjeva, jedna od vodećih ukrajinskih stručnjakinja za liječenje djece oboljele od raka, smrtno je stradala u ruskom napadu na Kijev koji se dogodio u ponedjeljak, piše The Telegraph.

Leontjeva je poginula dok se autom vozila prema Ohmatditu, najboljoj dječjoj bolnici u Kijevu u kojoj je 11 godina djeci s rakom presađivala koštanu srž.

Iz Ohmatdita su rekli da je kirurgica stradala kada su Rusi projektila zasuli prometni bulevar u centru grada.

Prije nego što je krenula na posao, liječnica je u vrtić odvela svog petogodišnjeg sina Grišu. Dječja bolnica dodala da je Leontjeva "žurila kako bi vidjela svoje pacijente".

Rusi su spomenuti raketni napad izveli nakon što je krajem prošlog tjedna eksplodirao Kerčki most koji Rusiju povezuje s poluotokom Krimom.

Dječja je bolnica rekla da će Leontjevu pamtiti kao "pravu profesionalku" koja je svojim pacijentima i kolegama "uvijek bila izvor potpore". Bolnica je ustvrdila da je njezina smrt velik gubitak za cijelu Ukrajinu. Iz bolnice su dodali da je njezin sin Griša sada siroče jer mu je otac preminuo prije više od godinu dana.

Djelatnica bolnice Ana Brudna rekla je da je Leontjeva "uvijek tražila dobro u ljudima" te da je uvijek u rukavu imala kakvu zanimljivu priču. Dodala je da je pokojna liječnica uživala u gljivarenju. Ustvrdila je da je Leontjeva ima iskustva s unikatnim slučajevima te da je bila pouzdana kolegica koja svoje suradnike nikad nije ostavila na cjedilu.

Druga djelatnica bolnice, Katarina Zahorna, rekla je da je Leontjeva spašavala živote djece s rakom te da je usrećivala njihove roditelje.

Rusi su Ukrajinu nastavili bombardirati i u utorak.

Andrij Savovji, gradonačelnik Lavova, grada na zapadu Ukrajine koji je već dva dana na udaru ruskih projektila, rekao je da milijun njegovih sugrađana zbog napada ostalo bez struje. U Lavovu su u utorak odjeknule najmanje tri eksplozije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:59