POSTIGNUT DOGOVOR

Kijev potpisuje sporazum o prijevozu žita s Turskom i UN-om, u Istanbul dolazi i Šojgu, cure i drugi detalji

‘Uskoro, potpisi će biti na sporazumu uz sudjelovanje Rusije, Ukrajine i glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa‘, kazao je Erdogan

Brod natovaren žitom u Crnom moru

 Ozan Kose/Afp

Ukrajina potpisuje dugo očekivani sporazum o deblokadi izvoza žitarica s Ujedinjenim narodima i Turskom, a ne s Rusijom, objavio je u petak službeni Kijev čije izaslanstvo predvodi ministar infrastrukture, a za Moskvu će potpisati staviti ministar obrane Sergej Šojgu.

"Ukrajina ne potpisuje nikakav dokument s Rusijom. Potpisujemo sporazum s Turskom i UN-om i sve obveze preuzimamo prema njima. Rusija potpisuje zrcalni sporazum s Turskom i UN-om", objasnio je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

Pritom je upozorio da će se na "svaku provokaciju" ruske strane nakon potpisivanja sporazuma "odmah vojno odgovoriti".

Ukrajinsko izaslanstvo koje je stiglo na potpisivanje u Istanbul predvodi ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov, objavilo je njegovo ministarstvo na Twitteru.

Rusko ministar obrane Sergej Šojgu potpisuje sporazum u ime Moskve, rekao je ranije u petak Kremlj.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će on objaviti dobre vijesti svijetu nakon dolaska dviju delegacija.

"Uskoro, potpisi će biti na sporazumu uz sudjelovanje Rusije, Ukrajine i glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa čime će se prevladati teškoće s izvozom žitarica i objavit ćemo tada svijetu dobre vijesti", rekao je Erdogan o događaju koji će se održati u palači Dolmabahce.

U razgovoru s novinarima u petak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Da, možemo potvrditi da je ministar obrane Šojgu otišao u Tursku. Možemo potvrditi da se danas priprema sporazum."

Više od 20 milijuna tona žitarica zarobljeno je na jugu Ukrajine otkad je Rusija poslala desetke tisuća vojnika u zemlju 24. veljače, s de facto blokadom Crnog mora, što je rezultiralo time da je ukrajinski izvoz pao na šestinu svoje prijeratne razine.

Ugovor bi trebao omogućiti ponovno korištenje crnomorskih luka zahvaljujući uspostavi sigurnih ruta i primirja na područjima provoza.

Puni detalji sporazuma nisu odmah objavljeni. No ruska državna agencija TASS, citirajući anonimni izvor, izvijestila je da će tri ukrajinske luke, uključujući i najveću izvoznu luku Odesu, biti ponovno otvorene.

Predviđen je pregled trgovačkih brodova koji bi najvjerojatnije bio povjeren Turskoj, kako bi se osiguralo da brodovi koji idu u Odesu po žitarice ne bi dovozili oružje.

Planira se i uspostava koordinacijskog središta u Istanbulu u kojemu bi sudjelovali UN-ovi i pomorski stručnjaci, rekli su diplomati.

Ukrajinske crnomorske luke, donedavno glavne točke za izvoz poljoprivrednih proizvoda, blokirane su otkako je Rusija u veljači pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Dvije zemlje su veliki izvoznici žita na globalna tržišta. Rusija je također veliki proizvođač umjetnog gnojiva, a Ukrajina ulja.

Potpisivanje ugovora između Ukrajine i Rusije trebalo bi brzo utjecati na smanjenje cijena koje naglo rastu zadnjih mjeseci.

Prehrambena kriza kao posljedica toga prijeti glađu nizu zemalja, napose u Africi južno od Sahare, ali i Libanonu i Egiptu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 22:01