NEPOVJERENJE

Kijev: Rusija bi pregovarala s Ukrajinom samo kako bi se pripremila za novi napad

Ukrajina misli da Moskva zapravo ‘ne želi dijalog‘ o miru, već želi dobiti ‘operativnu stanku za svoju vojsku‘

Mihajlo Podoljak

 Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp

Rusija želi stupiti s Ukrajinom u nove pregovore kako bi imala vremena da obnovi svoje vojne snage i povede novu ofenzivu, rekao je u ponedjeljak za AFP savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Kremlj već tjednima "želi uvjeriti Ukrajinu da pristupi pregovorima" kako bi "zamrznuo sukob i sačuvao status quo na okupiranom ukrajinskom području", rekao je Mihajlo Podoljak dok zemlja ulazi u šesti mjesec rata koji je povela Moskva.

Rusija "šalje svoje prijedloge preko raznih posrednika", dodao je ne imenujući ih, dok u ovom trenutku Kijev i Rusija nemaju nikakav politički kontakt.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji se početkom kolovoza sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a u petak je prvi put u zadnjih šest mjeseci doputovao u posjet Ukrajini, već je više puta rekao da je spreman posredovati između Kijeva i Moskve.

Ukrajina misli da Moskva zapravo "ne želi dijalog" o miru, već želi dobiti "operativnu stanku za svoju vojsku" prije nego počne "novu ofenzivu" na svog susjeda, rekao je Podoljak.

Kijev pak ne želi pregovarati o svom teritoriju pod ruskom okupacijom i želi ga osloboditi, kao i teritorij pod kontrolom proruskih separatista na istoku i na Krimu koje je Rusija anektirala 2014.

"Svi drugi scenariji (...) su samo opasna operativna stanka prije novog kruga rata", rekao je Podoljak istaknuvši da će "Ukrajinci pružati otpor dok god bude trebalo".

"Ovo je rat za našu opstojnost i mi nemamo druge mogućnosti. Odustati od borbe značilo bi ne samo propast ukrajinske države, nego i svih njezinih civila", istaknuo je.

Prvi pregovori Kijeva i Moskve na početku rata nisu dali rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 05:00