JASNA PORUKA

Kijev se zaklinje Rusima nakon aneksije: ‘Bacili ste živi resurs na frontu, bit ćete istrijebljeni!‘

Ukrajinci sada smatraju da je Putinu i Moskvi preostala samo jedna karta na koju mogu zaigrati

Volodimir Zelenski i ukrajinski vojnici salutiraju zastavi u Izjumu, Ukrajina

 Ukrainian Presidential Press Off/Zuma Press/Profimedia/Ukrainian Presidential Press Off/Zuma Press/Profimedia

Ruska aneksija četiriju ukrajinskih regija nikako neće utjecati na odlučnost Kijeva da ih oslobodi vojnom silom, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Za naše je planove njihova aneksija potpuno nebitna", ispričao je Mihailo Podoljak za Politico, netom prije ceremonije pripajanja u Moskvi. Podsjećamo, euforični Putin danas je na velikoj proslavi anektiranja ukrajinskih regija opleo po Zapadu i Europu tvrdeći da će "zaštititi Rusiju svim snagama".

Inače, aneksija četiriju regija stiže na dan kada su ukrajinski vojnici navodno opkolili tisuće ruskih vojnika u blizini grada Limana u istočnoj Ukrajini, i nekoliko tjedana nakon uspješne protuofenzive koja je potisnula ruske snage iz regije u blizini Harkiva - drugog po veličini grada u Ukrajini.

"Nacija treba osloboditi sve svoje teritorije", poručio je Podoljak. Prema Institutu za proučavanje rata u Washingtonu, ukrajinske su trupe "vjerojatno skoro dovršile" okruživanje ruske vojske u Limanu, u regiji Donjeck.

"Gotovo svi prilazi, logistički pravci neprijatelja, kojima se prenosilo streljivo i ljudstvo, već su pod našom kontrolom", rekao je ukrajinskoj televiziji Sergej Čerevati, glasnogovornik ukrajinske istočne vojne grupe.

Moskva, u međuvremenu, nije komentirala situaciju.

image

Slavlje u Moskvi tijekom aneksije ukrajinskih regija

Alexander Nemenov/Afp

Podoljak je također omalovažio Putinove pokušaje "djelomične mobilizacije", ističući da su tisuće vojno sposobnih muškaraca pobjegli iz zemlje.

"Ova mobilizacija pokazuje da je Rusiji ponestalo profesionalne vojske", komentirao je Podoljak, dodavši: "Profesionalnu vojsku zamjenjuju apsolutno neobučeni ljudi. Živi resurs je bačen na prvu crtu i jednostavno će biti istrijebljeni."

"Ovo može zvučati paradoksalno", nastavlja, "ali zapravo nam koristi što je Rusija objavila ovu mobilizaciju. Taj je potez ruskom narodu pokazao da su stvarno u ratu, da im ne ide najbolje i da će oni biti ti koji će platiti najvišu cijenu."

Mobilizacija je ujedno potaknula Kijev da zatraži nove pakete oružja od zapadnih saveznika.

"Na primjer, još stotinjak projektila kalibra 155 milimetara riješilo bi mnoge naše probleme", komentira Podoljak.

U srijedu su američke vlasti najavile paket naoružanja za Ukrajinu težak 1,1 milijardu dolara, uključujući 18 dodatnih topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti (HIMARS).

"Rusiji sada preostaje samo jedna karta na koju mogu zaigrati, a to je nuklearno oružje. Protiv nenuklearne nacije. Potpuni apsurd!", kaže Podoljak.

image

Zelenski snimljen na dan ruske aneksije četiriju ukrajinskih regija

Handout/Afp

Brine ga kako će Putin reagirati na ukrajinske napore da oslobodi teritorije koje je Rusija otela i hoće li Kremlj to shvatiti kao napad na samu Rusiju. Međutim, ukrajinski napadi na Krim tijekom sedmomjesečnog rata nisu, srećom, doveli do takve odmazde.

Prošlog je tjedna Putin upozorio: "Nesumnjivo ćemo upotrijebiti sve resurse koji su nam na raspolaganju. Ovo nije blef."

Američki predsjednik Biden upozorio je Putina na posljedice uporabe nuklearnog ili kemijskog oružja. Podoljak smatra da je od izuzetne važnosti da se ova upozorenja "jasno priopće" Moskvi. U međuvremenu, Ukrajina će "nastaviti raditi svoj posao kako bi oslobodila oduzeti teritorij", rekao je.

"Nemamo drugih opcija kada je u pitanju okončanje rata. Naprosto ne možemo ostaviti neku enklavu pod ruskom okupacijom ili stvoriti novu liniju razdvajanja ukrajinskog teritorija."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:24