ODGOVOR NA INVAZIJU

Kijev srušio spomenik ukrajinsko-ruskom prijateljstvu: ‘Pala je glava ruskog radnika!‘

Drugi kip u sastavu tog spomenika uklonit će se uskoro, a treći dio, luk, preimenovat će se i osvijetliti ukrajinskim bojama

Vitalij Kličko ispred spomenika ukrajinsko-ruskom prijateljstvu

 Genya SAVILOV/AFP

Kijevska gradska vlast počela je u utorak rušiti povijesni spomenik iz sovjetskog doba posvećen ukrajinsko-ruskom prijateljstvu, nakon invazije Rusije na Ukrajinu prije dva mjeseca.

Novinari francuske novinske agencije vidjeli su kako se ruši glava s jednog od dvaju kipova tog spomenika koji prikazuje ruskog i ukrajinskog radnika koji u rukama zajedno drže sovjetski simbol s natpisom "prijateljstvo među narodima" i koji je dizalica uklanjala u samom središtu Kijeva.

"Srušeno je osam metara metalne konstrukcije takozvanog 'prijateljstva među narodima'. Znakovito je (...) da je pala glava ruskog radnika", napisao je na Telegramu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Taj masivni brončani spomenik, postavljen 1982. u vrijeme Sovjetskog Saveza kako bi se proslavilo "ujedinjenje Rusije i Ukrajine", u cijelosti će biti uklonjen do večeri, dodao je.

Kličko je opravdao odluku željom Moskve da "uništi Ukrajinu i Ukrajince" u invaziji koja je počela 24. veljače.

image
Genya SAVILOV/AFP

Drugi kip u sastavu tog spomenika uklonit će se uskoro, a treći dio, luk, preimenovat će se i osvijetliti ukrajinskim bojama.

Po riječima kijevskog gradonačelnika, još 60 spomenika, bareljefa i oznaka koji se povezuju sa SSSR-om i Rusijom bit će uklonjeno. Više od 460 ulica će se preimenovati.

Ukrajina već godinama vodi politiku "raščišćavanja s komunističkom prošlosti" uklanjajući Lenjinove kipove i vraćajući nekim gradovima ime koje su nosili do boljševičke revolucije 1917.

image
Genya SAVILOV/AFP
image
Genya SAVILOV/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 14:03