PRESUDILA IM MOSKVA

Kijev tvrdi: Putin je smijenio viceadmirale na čelu Crnomorske flote, čini se da je to tek početak čistke

Ukrajinski obavještajni izvori tvrde da su, osim Osipova i Pinčuka, smijenjeni ili degradirani još neki visoki ruski časnici

Vladimir Putin i videadmiral Igor Osipov

 Aleksey Nikolskyi/afp/Sputnik Via Afp

Zapovjednik ruske Crnomorske flote, viceadmiral Igor Osipov, i njegov prvi zamjenik, viceadmiral Sergej Pinčuk, smijenjeni su s dužnosti, privedeni i protiv njih je pokrenuta istraga zbog potonuća krstarice Moskva, javljaju ukrajinski mediji, pozivajući se na Glavnu obavještajnu upravu ukrajinskog Ministarstva obrane.

Prema tim informacijama, rusko Ministarstvo obrane pokrenulo je istragu te zapovjednika Osipova smatra odgovornim za gubitak ključnog broda u Crnomorskoj floti. Naime, zapovjedni brod Crnomorske flote potonuo je 13. travnja nakon što je pogođen ukrajinskom raketom Neptun. Doduše, tada je ruska strana tvrdila da krstarica Moskva nije pogođena, nego je došlo do eksplozije u skladištu streljiva, a potonula je zbog olujnog nevremena tijekom tegljenja. Rusi su objavili da je većina mornara spašena i evakuirana s broda. No, tajnik Vijeća nacionalne sigurnosti Ukrajine, Oleksij Danilov, rekao je da je spašeno samo 58 od 510 mornara koliko ih je bilo na brodu.

Već se dugo nagađa što se događa s admiralom Osipovom. Posljednji je put viđen nekoliko dana nakon potonuća broda na odavanju počasti poginulim mornarima, a primijećeno je da ga nije bilo na paradi u povodu Dana pobjede 9. svibnja, ali ni na obilježavanju dana Crnomorske flote 13. svibnja u Sevastopolju, gdje se nalazi sjedište Flote. Stoga se smatra da su informacije ukrajinske obavještajne službe najvjerojatnije točne. Admiral Igor Osipov iskusni je pomorski časnik koji je preuzeo zapovjedništvo nad Crnomorskom flotom 2019. godine, a prije toga bio je zapovjednik Kaspijske flote te načelnik Stožera i prvi zamjenik zapovjednika Tihooceanske flote.

Ukrajinski obavještajni izvori tvrde da su, osim Osipova i Pinčuka, smijenjeni, pa čak i degradirani još neki visoki ruski časnici zbog neuspjeha na ukrajinskom bojištu. Tako su skinuti s dužnosti zapovjednik 6. armije Ruskih oružanih snaga Vladislav Jeršov zbog, kako se tvrdi, "velikih gubitaka u ljudstvu i tehnici" te zapovjednik 1. tenkovske armije Zapadnog vojnog okruga general Sergej Kiselj koji je u Ukrajinu slao ročnike. Obojica su bili na bojištu oko Harkiva. Isto tako, zbog "neefikasnosti i lošeg izvršenja zapovijedi" s dužnosti je skinut i zapovjednik 22. armijskog korpusa Južnog vojnog okruga na Krimu general Arkadij Marzojev te zapovjednik logistike 103. brigade pukovnik Mihail Ponamarjov. Prema tim izvješćima, i velik broj nižih časnika ruske vojske je smijenjen i povučen s bojišta zbog loših rezultata i nesposobnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:17