VRHUNAC INOVACIJE

Kijev u akciju pušta dosad neviđeno oružje: ‘Oh da, Ruse sada čekaju i nerješivi problemi na moru!‘

"Ovo je prirodna evolucija ukrajinskih pomorskih dronova!", ističu stručnjaci

Ruska nuklearna podmornica

 Russian Defense Ministry Press O/Upi/Profimedia/Russian Defense Ministry Press O/upi/profimedia

Ukrajinci će uskoro u akciju baciti "stealth" eksplozivnu robotsku podmornicu u borbi protiv ruske mornarice.

Toloka TLK-150 je prva podvodna bespilotna letjelica koja je u potpunosti dizajnirana i izgrađena u Ukrajini i proizvod je novog vojno-civilnog partnerstva pod nazivom Brave1.

Brave1 je bio škrt na riječima kada ga je The Telegraph upitao o mogućnostima svog novog oružja, ali pomorski analitičari rekli su da ono predstavlja veliku tehnološku nadogradnju za Ukrajinu.

"Rusija ima nove veliki probleme u Crnom moru", rekao je HI Sutton, mornarički analitičar, koji je opisao Toloka TLK-150 kao "ubojicu torpeda".

"Ovo je prirodna evolucija ukrajinskih pomorskih dronova!", ističe.

Toloka je riječ koja se koristi u ruskog i ukrajinskom jeziku kako bi se opisao spontani zajednički projekt osmišljen za promicanje općeg dobra. Upravo je to vrsta duha kojeg je Ukrajina iskoristila za obranu od invazijskih vojski Kremlja.

Za razliku od bespilotnih površinskih vozila koje je Ukrajina ranije koristila za uznemiravanje Crnomorske flote na Krimu, Toloka TLK-150 klizi ispod površine vode, što ga čini težim za uočavanje i presretanje.

Dugačka nešto više od 2,5 metara, oblikovana je poput torpeda - elegantna i tanka, s visokim navigacijskim periskopom, velikom kobilicom i dva elektronička potisnika pričvršćena na par stabilizatora. Također nosi eksplozivni teret, čiji detalji nisu otkriveni.

Sutton je otkriva da su Ukrajinci sada u samom vrhu razvoja mornaričkih bespilotnih letjelica te ukrajinskoj mornarici može osigurati itekakvu prednost. "Budući da je riječ o podvodnom vozilu, manje ga je moguće otkriti i teže ga je neutralizirati pucnjavom. Gotovo je nerješiv problem", rekao je. "Njegova bojeva glava također udara ispod vodene linije pa postoji veća vjerojatnost da će potopiti svoju metu."

Brave1 nije rekao kada će Toloka TLK-150 ući u službu, ali se očekuje da će to biti u sljedećih nekoliko tjedana ili mjeseci.

Brave1 planira razviti još dvije podmorničke bespilotne letjelice klase Toloka, do pet puta veće, ako se Toloka TLK-150 pokaže uspješnim. Inače, izvještaji govore da je Britanija dala Ukrajini šest podmorničkih dronova za čišćenje mina, ali ne i za napade na ruske ratne brodove i podmornice u luci.

Ukrajinci su u posljednjih godinu dana stekli znatnu reputaciju kada je riječ o vojnoj inovativnosti, a posebicu pri korištenju dronova na bojnom polju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:42