UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Kijev u mraku, velika većina građana bez vode, Zelenski zavapio: ‘Treba nam protuzračni štit!‘

Ključne događaje 250. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Kijev u mraku

 Sergei Supinsky/Afp

Ključni događaji:

- Ukrajina: 80 posto Kijevljana bez vode

Ukrajina kaže da nastavlja provoditi sporazum o izvozu žita

- Diljem Ukrajine zračne uzbune

- Kijevom odjekuju eksplozije


Ukrajina: Rusija gađala infrastrukturu, 80 posto Kijevljana bez vode

Rusija je u ponedjeljak povela sveobuhvatan napad na infrastrukturu u različitim dijelovima Ukrajine, zbog čega je 80 posto stanovnika glavnoga grada Kijeva ostalo bez vode, a "stotine mjesta" bez struje.

Ukrajinska vojska je izvijestila da je "više od 50 krstarećih raketa" palo na Ukrajinu, dva dana pošto je Moskva optužila Kijev da je dronovima napao njezinu flotu u Crnome moru.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su "sve mete pogođene".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak navečer je rekao da je telefonom razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i zahvalio mu na pošiljci protuzračnog oružja koje ipak nije moglo presresti sve ruske rakete. "Moramo postaviti protuzračni štit iznad Ukrajine", napisao je na Twitteru.

U Kijevu, gdje su novinari AFP-a u ponedjeljak rano čuli barem pet eksplozija, "80 posto stanovnika" je bez vode, objavio je na Telegramu gradonačelnik Vitalij Kličko, dodajući da je "350.000 kućanstava bez struje".

Premijer Denis Šmihal rekao je da je "raketama i dronovima gađano deset oblasti, pri čemu je oštećeno 18 objekata većinom povezanih s energetskim sustavom".

"Stotine mjesta" su ostale bez električne energije "u sedam ukrajinskih oblasti", dodao je.

Ovi novi sveobuhvatni napadi događaju se pošto je Moskva za vikend objavila da više neće sudjelovati u ugovoru o izvozu ukrajinskih žitarica životno važnih za cijeli svijet.

Predsjednik Zelenski je nakon razgovora s UN-ovim glavnim tajnikom Antoniom Guterresom rekao da je njegova zemlja odlučna u nakani da "i ubuduće bude jamac svjetske prehrambene sigurnosti" i nastavi izvoz žitarica.

"Razgovarao sam s UN-ovim glavnim tajnikom Antoniom Guterresom. Potvrdio sam da će se Ukrajina zauzimati za ugovor o izvozu žitarica", napisao je Zelenski na Twitteru.


Ukrajina kaže da nastavlja provoditi sporazum o izvozu žita

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da će njegova zemlja nastaviti izvoziti žitarice iz svojih crnomorskih luka u okviru dogovora sklopljenog pod okriljem UN-a, unatoč povlačenju Rusije iz sporazuma, jer taj izvoz nudi stabilnost za svjetska tržišta hrane.

Rusija je objavila u subotu kako je suspendirala sporazum sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske o slobodnom izvozu žita iz ukrajinskih crnomorskih luka.

"S naše strane, mi nastavljamo s inicijativom za žitarice jer razumijemo što nudimo svijetu. Nudimo stabilnost na tržištu proizvodnje hrane", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare s češkim premijerom Petrom Fialom nakon sastanka.

Zelenskij je rekao kako vjeruje da je Rusija napustila sporazum unatoč tome što je Moskva rekla kako je samo "suspendirala" svoje sudjelovanje.

“To znači da je Rusija ta koja krši sporazum”, rekao je Zelenski.

"Nadajmo se da će naši partneri uspjeti smiriti rusku retoriku", dodao je.

Rusija je u ponedjeljak poručila kako je "neprihvatljivo" da brodovi prolaze kroz crnomorski sigurnosni koridor jer ga Ukrajina koristi za "vođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije".

Zelenski je također skrenuo pozornost na dokument koji je potpisao s češkim premijerom kako bi se povećala suradnja s ciljem postizanja standarda potrebnih Ukrajini za osiguranje članstva u NATO-u.


Napad dronovima: UN odbija svaku umiješanost brodova sa žitom

Ravnatelj UN-ove humanitarne agencije Martin Griffiths u ponedjeljak je u Vijeću sigurnosti odbio mogućnost da bi brod koji sudjeluje u izvozu ukrajinskih žitarica mogao biti umiješan u napad bespilotnim letjelicama na Rusiju, piše Hina.

"U vezi s tvrdnjama o zlouporabi brodova Inicijative (Crnomorske, za izvoz ukrajinskih žitarica) u vojne svrhe, mogu reći da nijedan brod nije bio u koridoru u noći 29. listopada u vrijeme napada", rekao je Griffiths.

"Koridor su samo crte na ravnoj površini: kada brodovi Inicijative nisu u zoni, koridor nema poseban status. On ne daje nikakvo pokriće ni zaštitu za napadno ili obrambeno vojno djelovanje", dodao je.

Rusija je u nedjelju rekla da je pronašla ostatke dronova korištenih dan ranije u napadu na flotu u Sevastopolju, na Krimu, tvrdeći da su letjelice iskoristile siguran koridor namijenjen prijevozu žitarica i da je jedna možda lansirana s "civilnog broda" unajmljenog u okviru Crnomorske inicijative.

Tu je optužbu u ponedjeljak u Vijeću sigurnosti opetovao veleposlanik Rusije koja je nakon napada prekinula sudjelovanje u Inicijativi.

Unatoč svemu, prijevoz brodovima se nastavio u ponedjeljak na Crnom moru uz potporu UN-a i Turske, što je Moskva ocijenila "opasnim" jer za to nije dala svoj pristanak.

"S obzirom na zlouporabu humanitarnog koridora i na to da je Crno more i dalje područje sukoba, ne možemo dopustiti slobodan prolaz brodova bez našeg pregleda", rekao je u ponedjeljak ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja.

"Morat ćemo uvesti naše vlastite mjere kako bismo nadgledali ono što je Zajednički koordinacijski centar (JCC, zadužen za nadzor ugovora) odobrio bez našeg potpisa", dodao je, istaknuvši da će Rusija "uskoro" iznijeti "potankosti" o svom postupanju.


Putin želi učvrstiti utjecaj na Kavkazu

Ruski predsjednik Vladimir Putin primio je u ponedjeljak predsjednika armenske i azerbajdžanske vlade radi razgovora, nakon žestokih sukoba ovih dviju kavkaskih zemalja, gdje Moskva želi učvrstiti svoj utjecaj.

Sastanak na vrhu koji se održava u Sočiju, na jugozapadu Rusije, događa se mjesec dana nakon pograničnog sukoba u kojemu je poginulo 286 ljudi, što je najveći broj žrtava nakon rata 2020. za kontrolu Gorskog Karabaha, područja oko kojega se ove dvije bivše sovjetske republike spore od 1990-ih. Više pročitajte ovdje.


Zračna bitka u Ukrajini

Objavljena je snimka kako projektil ruši ruski helikopter u niskom letu. Snimku pogledajte ovdje.


Rusija: ‘Plovidba brodova crnomorskim koridorom je neprihvatljiva!‘

Nastavak plovidbe brodova koji nose ukrajinske žitarice po trasi crnomorskog koridora koji je dogovoren sporazumom ranije ovog ljeta, a iz kojeg se Rusija ovih dana povukla, Moskva je nazvala "neprihvatljivim".

- Kretanje brodova ovim koridorom nije prihvatljivo, budući da Ukrajina i Zapovjedništvo ukrajinskih oružnih snaga nastavljaju provoditi vojne operacije protiv Ruske Federacije, poručuje Ministarstvo obrane Ruske Federacije. Kakve bi mogle biti posljedice za brodove koji im se odupiru, nisu otkrili.


Budanov: Putin ima najmanje tri dvojnika

- Vladimir Putin koristi najmanje tri dvojnika koji su podvrgnuti plastičnim operacijama kako bi izgledali poput njega - tvrdi Kirilo Budanov, šef ukrajinske obavještajne službe koji nagađa da ih se koristi kako bi prikrio njegov gubitak kontrole u Kremlju.

Budanov kaže da su i ranije otkrili Putinove dvojnike koji su ga zamjenjivali u ‘posebnim prilikama‘, ali tvrdi da je to sada postala ‘uobičajena praksa‘.

- Znamo konkretno za tri osobe koje se neprestano pojavljuju, ali ne znamo koliko ih zapravo ima. Jedina stvar koja ih odaje je njihova visina. To je vidljivo je na videu i slikama. Također pratili smo gestikuliranje, govor tijela i ušne resice, jer su jedinstveni za svaku osobu - otkrio je Budanov.


Norveška podigla razinu pripravnosti vojske zbog rata u Ukrajini

Norveška će od 1. studenoga staviti vojsku u viši stupanj pripravnosti zbog rata u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak norveški premijer.

Norveška je sada najveći izvoznik prirodnog plina u Europsku uniju, osiguravajući oko četvrtine europskog uvoza nakon smanjenja dotoka ruskog plina.

"Ovo je najozbiljnija sigurnosna situacija u nekoliko desetljeća", rekao je premijer Jonas Gahr Stoere na konferenciji za novinare.

"Nema indikacija da Rusija širi svoj rat na druge zemlje, ali smo zbog povećanih napetosti izloženiji prijetnjama, obavještajnim operacijama i kampanjama utjecaja", rekao je.

Norveška je angažirala vojsku da čuva njezine offshore platforme i postrojenja na kopnu nakon napada na Sjeverni tok 26. rujna i dobila je potporu britanske, francuske i njemačke mornarice.


Dijelovi ruske rakete pali na Moldaviju

Krhotine projektila pale su na selo Naslavcea na sjeveru Moldavije u ponedjeljak ujutro nakon što je ukrajinska zračna obrana presrela ruske rakete, objavilo je moldavsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Nema informacija ima li ozlijeđenih, no prozori na nekoliko stambenih zgrada su razbijeni u selu na granici s Ukrajinom, priopćilo je ministarstvo.

Ruski napad ciljao je ukrajinsku branu na rijeci Dnjestru koja protječe kroz Ukrajinu i Moldaviju, tvitao je ministar vanjskih poslova Nicu Popescu.

"Napadi na infrastrukturu i njihove posljedice mogli bi cijelu regiju staviti pod rizik od poplava", rekao je, osuđujući rusku agresiju protiv Ukrajine "najsnažnije moguće".

Rusija je ispalila desetke projektila na Ukrajinu u ponedjeljak, ciljajući energetske objekte, izazvavši nestanak električne energije i dokinuvši opskrbu vodom u nekim dijelovima zemlje, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Moldavsko ministarstvo obrane izvijestilo je da njihovi radari nisu zapazili nikakve ilegalne letove u svome zračnom prostoru.


ISW: Nova analiza otkriva Putinov plan za idućih nekoliko mjeseci

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu u kojoj su pojasnili kako bi moglo izgledati ratovanje u Ukrajini sljedećih nekoliko mjeseci. Tvrde da će ruski predsjednik Vladimir Putin najvjerojatnije pokušati nastaviti s konvencionalnim vojnim operacijama u Ukrajini kako bi zadržao trenutačno okupirane teritorije, osvojio nove terene i postavio uvjete za kolaps zapadne potpore Ukrajini za koju vjerojatno očekuje da će se dogoditi ove zime.

Dodaje se da je malo vjerojatno da će ruski lider upotrijebiti nuklearno oružje, osim u slučaju iznenadnog kolapsa ruske vojske koji bi dopustio ukrajinskim snagama da nekontrolirano napreduju diljem ratišta.


Gradonačelnik Kijeva: 80 posto stanovnika ostalo bez zaliha vode

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je 80 posto stanovnika glavnog grada ostalo bez zaliha vode.

Kličko je rekao da je to zbog štete na elektroenergetskom postrojenju u blizini grada od ruskih vojnih napada u ponedjeljak.

Masovna baražna vatra pogodila je kritičnu infrastrukturu u Kijevu, Harkovu i drugim gradovima u očitoj odmazdi za ono što je Moskva navela kao ukrajinski napad na njezinu crnomorsku flotu tijekom vikenda.


Pšenica i kukuruz poskupjeli nakon ruske obustave sudjelovanja u sporazumu o izvozu

Cijene pšenice i kukuruza porasle su u ponedjeljak na burzi u Chicagu, potaknute zabrinutošću za opskrbu nakon što je Rusija obustavila sudjelovanje u sporazumu koji jamči izvoz žitarica iz crnomorske regije.

Sporazum je postignut uz posredovanje UN-a i predviđa dogovor dužnosnika Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a u Zajedničkom koordinacijskom centru o kretanju brodova sa žitaricama kroz Crno more i njihovu provjeru.

Tržišta žitarica osjetljiva su na razvoj događaja u osmomjesečnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, budući da te dvije zemlje spadaju najveće svjetske dobavljače pšenice.


Francuska radi na kopnenim rutama za izvoz ukrajinskih žitarica

Francuska radi na tome da se Ukrajini omogući izvoz hrane kopnenim putem preko Poljske i Rumunjske, rekao je ministar poljoprivrede u ponedjeljak, nakon što se Rusija povukla iz ključnog sporazuma o izvozu u jeku rata s Ukrajinom.

"Želimo vidjeti, ako se ne može prijeći Crnim morem, može li umjesto toga kopnenim rutama (...), posebno kopnenim rutama preko Rumunjske i Poljske", rekao je ministar poljoprivrede Marc Fesneau za radio RMC.

"Nastavit ćemo raditi prema sustavu u kojem nećemo ovisiti o dobroj volji, u ovom slučaju lošoj volji, Vladimira Putina", rekao je Fesneau.

Rusija je u subotu suspendirala svoje sudjelovanje u UN-ovu sporazumu o žitaricama na "neodređeno vrijeme", nakon, kako je rekla, velikog napada ukrajinskim bespilotnim letjelicama na njezinu crnomorsku flotu na Krimu.

Ujedinjeni narodi, Turska i Ukrajina nastavile su s provedbom crnomorskog sporazuma o žitaricama i dogovorile tranzitni plan za ponedjeljak za 16 brodova koji će krenuti dalje, unatoč povlačenju Rusije iz UN-ova sporazuma.

Taj je sporazum omogućavao izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na svjetska tržišta.

Ruskom odlukom vjerojatno će biti pogođene isporuke u zemlje koje ovise o uvozu. Cijene pšenice i kukuruza porasle su u ponedjeljak nakon povlačenja Rusije iz sporazuma.

Fesneau je u ponedjeljak rekao da "neće biti izravnih posljedica" za francuske potrošače.


Prve snimke jutrošnjeg raketiranja Kijeva

Rohit Kachroo, urednik na ITV Newsu, izvijestio je da je čuo osam eksplozija u Kijevu, te je objavio kratki video isječak koji prikazuje dim koji se diže iznad grada.


Kličko: Odsječen je dio Kijeva

Glavni grad Ukrajine jutros je pogođen nizom projektila.

Rusija je posljednjih tjedana pojačala raketne napade na Ukrajinu nakon što je okrivila Kijev za eksploziju koja je oštetila Krimski most.

Iznad Kijeva se mogao vidjeti dim nakon više od 10 eksplozija, rekli su očevici, a u dijelovima grada nestalo je struje i pala je mreža mobilne telefonije.

Gradonačelnik kijeva, Vitalij Kličko, rekao je da su pogođeni objekti kritične infrastrukture.

‘‘Zbog udara na objekte kritične infrastrukture odsječen je dio glavnog grada. U nekim područjima nema vodoopskrbe. Sve službe rade. Više detalja – kasnije”, rekao je Kličko

Regionalni vojni čelnik Oleksij Kuleba rekao je da se "raketni napad nastavlja" dok ukrajinska protuzračna obrana radi na odvraćanju napada.


Rusi pogodili kritični infrastrukturni objekt u Harkivu

Eksplozije su jutros zabilježene i u Harkivu te u gradovima Zaporižija i Čerkasi.

Gradonačelnik Harkiva Igor Terekhov rekao je da su Rusi "pogodili kritični infrastrukturni objekt u gradu".

"Ruski gubitnici nastavljaju ratovati protiv civilnih objekata", napisao je Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.


Ukrajina želi Dunavom izvoziti žitarice

Ukrajina traži uklanjanje birokratskih prepreka i suradnju s ostalim zemljama na Dunavu kako bi alternativno tom rijekom izvozila žitarice u Europsku uniju jer joj je Rusija onemogućila izvoz putem luka na Crnom moru.

Ukrajina, jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica i suncokretovog ulja, u srpnju je postigla sporazum s Rusijom o slobodnom prolazu tereta s poljoprivrednim proizvodima iz blokiranih luka.

Rusija je u subotu najavila povlačenje iz sporazumu zbog napada ukrajinske vojske na njene brodove na Krimu gdje je usidrena ruska ratna mornarica.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Kijevom odjekuju eksplozije

Jutros je u Kijevu odjeknulo više eksplozija, javljaju ukrajinski dužnosnici i lokalni mediji.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je da su Rusi jutros lansirali 40 krstarećih projektila na Ukrajinu.

Ukrajinski Kyiv Independent izvještava da se u Kijevu i Kijevskoj oblasti rano jutros čulo 7-8 eksplozija, dodajući da je uzrok eksplozija zasad nepoznat.


Diljem Ukrajine zračne uzbune

Diljem Ukrajine jutros su se oglasila upozorenja na zračni napad. Karta koju su podijelile oružane snage Ukrajine pokazala je velike dijelove ukrajinskog teritorija pod uzbunom, uključujući regije Kijev, Harkiv, Sumi, Zaporižju i Odesu.

Novinar Guardiana Luke Harding također je potvrdio da su se sirene za zračnu uzbunu oglasile u glavnom gradu nešto poslije 6 šest sati ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:50