PUTINOV BLITZKRIEG

Kijev već pred padom? ‘Rusi će ga zauzeti za najviše 96 sati, s time se pomirio i Zelenski‘

Kao ključna točka o kojoj ovisi sama sudbina Ukrajine navodio se vojni aerodrom Antonov. Njegovim padom Rusima se otvaraju vrata Kijeva

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (G-D); mjesto Hostomel nedaleko od Zračne luke Antonov (D-L); ukrajinski vojnici čuvaj tzv. vladinu četvrt u Kijevu

 Sergei Supinsky/Afp; Eyepress News/Eyepress Via Afp; Daniel Leal/Afp

Tri američka dužnosnika u izjavi za Newsweek kažu da očekuju pad ukrajinskog glavnog grada Kijeva za nekoliko dana. Očekuju i da će sav ukrajinski otpor nadirućim ruskim snagama u kratkom periodu nakon toga biti gotovo pa neutraliziran.

Sva tri dužnosnika su govorila bez otkrivanja svojih identiteta, a smatraju da je plan ruskih snaga okružiti ukrajinske protivnike te ih ili natjerati na predaju ili ih uništiti. Očekuju pad Kijeva u roku od 96 sati, nakon čega bi, najkasnije za tjedan dana, pala i ukrajinska vlast.

- Vojska možda bude izdržala koji dan više, ali ni ona nema puno šansi, smatra jedan od dužnosnika koji očekuje da će Rusi, nakon što su u invaziju krenuli ponajviše zračnim napadima, uskoro prijeći i na sveobuhvatnije kopneno djelovanje.

Ono što bi nakon toga moglo uslijediti uvelike će ovisiti o sposobnosti i volji administracije američkog predsjednika Joea Bidena da pruži podršku nekakvom ukrajinskom pokretu otpora.

- Ili će doći do robustnog otpora ili neće, to najviše ovisi o Bidenu, rekao je jedan od dužnosnika, koji je nekoć bio i visokopozicioniran obavještajac.

Izvor blizak administraciji ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je također želio ostati anoniman, u izjavi za Newsweek se složio s američkim procjenama da bi se Kijev mogao naći u okruženju za 96 sati. Ipak, ne slaže se da će Zelenski i njegova vlast kolabirati.

Na pitanje mogu li ukrajinske snage razbiti moguću rusku opsadu, spomenuti izvor kaže: - Mislim da je prerano za takvu procjenu... Kažu mi da se držimo bolje nego što se očekivalo.

Jedan diplomat iz NATO-a, također pod velom anonimnosti, za Newsweek je ovako komentirao američke procjene: - Moje osobno mišljenje je, nažalost, da to što oni govore zvuči prililno uvjerljivo. Ipak, mislim da su prva 24 sata kritična.

Savjetnik Volodimira Zelenskog i šef njegova kabineta Mihailo Podoljak u izjavi za Newsweek je iznio što, po mišljenju službenog Kijeva, Moskva zapravo planira.

- Mi u uredu predsjednika vjerujemo da Rusi imaju dva taktička cilja: zauzeti teritorije i napasti legitimno političko vodstvo Ukrajine kako bi posijali kaos i instalirali marionetsku vladu koja bi potpisala nekakav mirovni sporazum o bilateralnim odnosima s Rusijom. Neprijatelj nastoji destabilizirati situaciju u našim najvećim gradovima, posebice u Harkovu i Kijevu. Izvjesno je da će ruske oružane snage zauzeti i vladine zgrade, rekao je Podoljak.

Kao ključna točka za ostvarenje ruskih planova u Kijevu navodi se vojni aerodrom Antonov u Hostomelu, gradu pored Kijeva. Ondje su u četvrtak vođene žestoke bitke, a govorilo se da o njegovu padu ovisi i sama sudbina Ukrajine. Tijekom večeri stigla je vijest iz ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova da je Antonov pao u ruske ruke, čime je Moskvi otvoren jednostavniji put za napad na ukrajinsku prijestolnicu. Naknadno je stigla i informacija o ukrajinskoj kontraofenzivi te o nastavku teških borbi za kontrolu ove zračne luke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 19:54